Bastaardsatijnrupsen

De bastaardsatijnrups heeft net als de eikenprocessierups brandharen. De brandharen kunnen vervelende gezondheidsklachten veroorzaken.

In de duinen en op het strand

Je kunt de bastaardsatijnrups tegenkomen in de duinen en op het strand. De jonge rupsen nesten zich in bomen en heesters. Hij leeft vooral in duindoorns, maar kan ook voorkomen in meidoorns, sleedoorns, eiken, berken en fruitbomen.

Je herkent de nesten aan een webachtig spinsel. In het voorjaar verlaten de rupsen hun nest en verspreiden zich dan over allerlei anderen planten, bomen en het strand. Eind mei en begin juni heb je de meeste kans om last van de brandharen te hebben. Later in de zomer kun je ook nog last hebben, doordat de haren in het nest of cocon zijn achtergebleven. Deze haren worden door de wind verspreid.

Hoe herken je de bastaardsatijnrups?

De bastaardsatijnrups is te herkennen aan zijn donkere kleur met twee rode stippen op de rug. Hij is bedekt met bosjes lange geelbruine haren en korte zwarte, brandharen. De rups wordt uiteindelijk een nachtvlinder.

Bastaardsatijnrups
Bastaardsatijnrups

Klachten voorkomen en behandelen

De brandharen van de bastaardsatijnrups veroorzaken dezelfde klachten als de brandharen van de eikenprocessierups. Vermijd contact met de rupsen, de spinsels en de nesten. Bekijk tips om klachten te voorkomen.

Ook interessant

Als de temperatuur lang boven de 25°C blijft kun je gezondheidsklachten krijgen door de hitte.
Informatie over gezondheidsklachten door hitte
Tips voor een dagje zwemmen.
Informatie over zwemwater en blauwalg