03 november 2020

Ventileren, ventileren, ventileren!

3 november 2020

Het wordt weer winter en dat betekent dat we veel binnen zijn. En dit jaar zitten we door corona nóg meer binnen dan anders. Dat maakt ventileren extra belangrijk. Ventileer je niet genoeg? Dan adem je veel vieze lucht in. Je kunt daar gezondheidsklachten van krijgen. Bijvoorbeeld hoofdpijn, benauwdheid en dufheid.

Vieze lucht eruit, schone lucht erin
Ventileren betekent: vieze lucht eruit, schone lucht erin. Af en toe een raampje open is niet genoeg. Als je het raam dicht doet dan is de lucht in je huis na een half uur al weer vuil. Zorg dus dat er in elke ruimte de hele dag een rooster open staat. Heb je geen roosters? Zet dan een klein raampje op een kier. Zet daarnaast elke dag een paar ramen of deuren even goed tegen elkaar open: het liefst een kwartier. Meer informatie over ventileren vind je hier.

Minder corona door ventileren?
Helpt ventileren van drukke ruimtes (zoals klaslokalen) nou wel of niet om coronabesmettingen te voorkomen? Dat weten we eigenlijk nog niet precies. De andere regels, zoals afstand houden en handen wassen, zijn in ieder geval belangrijker. Maar ventileren is wel sowieso gezond. Zeker in een vol klaslokaal moet er genoeg frisse lucht binnenkomen. Wil je meer weten over ventileren en corona? Kijk dan op de site van het RIVM.

Frisse lucht op school
Ook scholen proberen veel te ventileren om te voorkomen dat stoffen zich ophopen en gezondheidsklachten veroorzaken. Zit jij vaak in een vol lokaal? Hoe meer mensen in een lokaal, hoe meer ramen er open moeten. Met een CO2 meter in de klas kun je samen in de gaten houden of de luchtkwaliteit in orde is. Maar je neus is vaak ook een goede meter. De volgende tips helpen het lokaal fris te houden:

    • Ruikt het niet zo fris in de klas of staat de CO2 meter op oranje of rood? Vraag dan aan je docent of er een raampje open mag.
    • Zet het liefst hoge ramen en roosters open (boven 1 meter 80 hoog). Dan heb je minder snel last van tocht of kou.
    • Zet de ramen open op een kier van ongeveer 7 cm. Open het liefst ramen tegenover elkaar. Zitten alle ramen in dezelfde wand? Zet ze dan wat verder open.
    • Zet in de pauzes de ramen en deuren een kwartiertje wijd open.
    • Krijgen jullie het toch koud? Spreek dan met elkaar af om een extra trui mee te nemen naar school. Of zet als het echt te fris wordt de verwarming wat hoger.

Wist je dat goede ventilatie ook essentieel is voor gezond isoleren? Isolatie en ventilatie gaan hand in hand.