25 mei 2023

Minder last van de eikenprocessierups dit jaar

Dit jaar krijgen we waarschijnlijk minder overlast van eikenprocessierupsen. Dat komt omdat er vorig jaar minder vlinders waren dan normaal. Veel gemeenten bestrijden de rups elk jaar op meerdere plekken. Dat helpt.  Het kan daarom zijn dat we minder last van de eikenprocessierups hebben dit jaar.

Rupsen uit de grond 

Het is nog niet helemaal zeker dat er minder rupsen komen. De afgelopen jaren zien we niet alleen rupsennesten in bomen, maar ook steeds meer nesten in de grond. Mogelijk hebben veel rupsen zich door de hitte vorig jaar ingegraven en komen zij dit jaar tevoorschijn. Dan kunnen die rupsen toch nog voor overlast zorgen. 

Wat kun je doen als je klachten hebt? 

Minder Last Van De Eikenprocessierups Dit Jaar

De brandharen van de rups veroorzaken bultjes en jeuk. Dat kan heftig zijn, maar meestal verdwijnen de klachten binnen een week of twee.

Zo verwijder je de brandharen: haal de brandharen van je huid met plakband en spoel je af met lauw water.

Heb je veel jeuk? Smeer de dagen daarna dan zalf met menthol, aloë vera of calendula. Ook kun je anti-allergie tabletjes gebruiken. Je kunt dit zonder recept bij de drogist of apotheek kopen.  We hebben dan misschien wel minder last van de eikenprocessierups dit jaar, maar dat betekent niet dat de klachten minder erg zijn als je in aanraking komt met de eikenprocessierups.

Wanneer moet je naar de huisarts? 

Soms zijn de klachten heftiger. Bel de huisarts als: 

  • je heftige jeuk houdt, ook na het opvolgen van de adviezen; 
  • je last van je ogen krijgt (roodheid, zwelling) en spoelen met lauw water niet helpt. Soms geeft een brandhaar die in het oog blijft steken een oogontsteking. 

Bel direct 112 als: 

  • je snel steeds benauwder wordt en/of; 
  • je steeds dikkere oogleden, lippen en/of tong krijgt. 

Je hebt dan een ernstige allergische reactie moet snel medische hulp zoeken.