25 mei 2023

Minder last van de eikenprocessierups dit jaar

Dit jaar krijgen we waarschijnlijk minder overlast van eikenprocessierupsen. Dat komt omdat er vorig jaar minder vlinders waren dan normaal. Veel gemeenten bestrijden de rups elk jaar op meerdere plekken. Dat helpt.  

Rupsen uit de grond 

Het is nog niet helemaal zeker dat er minder rupsen komen. De afgelopen jaren zien we niet alleen rupsennesten in bomen, maar ook steeds meer nesten in de grond. Mogelijk hebben veel rupsen zich door de hitte vorig jaar ingegraven en komen zij dit jaar tevoorschijn. Dan kunnen die rupsen toch nog voor overlast zorgen. 

Wat kun je doen als je klachten hebt? 

Epr Nieuwsbericht

De brandharen van de rups veroorzaken bultjes en jeuk. Dat kan heftig zijn, maar meestal verdwijnen de klachten binnen een week of twee. Haal de brandharen van je huid met plakband en spoel je af met lauw water. Zo verwijder je de brandharen. Heb je veel jeuk? Smeer de dagen daarna dan zalf met menthol, aloë vera of calendula. Ook kun je anti-allergie tabletjes gebruiken. Je kunt dit zonder recept bij de drogist of apotheek kopen.  

Wanneer moet je naar de huisarts? 

Soms zijn de klachten heftiger. Bel de huisarts als: 

  • je heftige jeuk houdt, ook na het opvolgen van de adviezen; 
  • je last van je ogen krijgt (roodheid, zwelling) en spoelen met lauw water niet helpt. Soms geeft een brandhaar die in het oog blijft steken een oogontsteking. 

Bel direct 112 als: 

  • je snel steeds benauwder wordt en/of; 
  • je steeds dikkere oogleden, lippen en/of tong krijgt. 

Je hebt dan een ernstige allergische reactie moet snel medische hulp zoeken. 

Lees meer over de eikenprocessierups