27 mei 2020

De eikenprocessierups is weer actief

De eerste nesten van de eikenprocessierupsen zijn gesignaleerd. Dat betekent dat we weer moeten oppassen. De brandharen van eikenprocessierupsen veroorzaken vervelende jeukklachten. Ook dit jaar krijgen we waarschijnlijk te maken met veel overlast door de eikenprocessierupsen. Door de hete zomer van vorig jaar zijn mogelijk veel rupsen onder de grond gekropen. Die komen in de loop van komend rupsenseizoen tevoorschijn. Gemeenten doen hun best om de rupsen te bestrijden, maar op veel plekken zullen de rupsen toch voor hinder zorgen.

Hoe voorkom je klachten van eikenprocessierupsen?

Eikenprocessierups in een nest op een eikenboom

Vermijd als het kan plekken met veel nesten. Let op: ook in bomen zonder waarschuwingslinten kunnen nesten zitten. Vooral lanen met eikenbomen zijn berucht. Ga je fietsen of wandelen? Draag dan een lange broek en lange mouwen en bedek je nek en hals. Ga niet op de grond onder besmette bomen zitten.

Wat kun je doen als je klachten door eikenprocessierupsen hebt?

De brandharen veroorzaken bultjes en jeuk. Meestal verdwijnen de klachten binnen een week of twee. Strip je huid met plakband en spoel af met lauw water. Zo verwijder je de brandharen. Heb je veel jeuk? Smeer de dagen daarna dan zalf met menthol, Aloë Vera of Calendula. Ook kun je anti-allergie tabletjes gebruiken. Je kunt dit zonder recept bij de drogist of apotheek kopen.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Een enkele keer zijn de klachten heftiger. Bel de huisarts als:

  • je heftige jeuk houdt, ook na het opvolgen van de adviezen;
  • je last van je ogen krijgt (roodheid, zwelling) en spoelen met lauw water niet helpt. Soms geeft een brandhaar die in het oog blijft steken een oogontsteking.

Wanneer moet je 112 bellen?

Onderstaande klachten wijzen op een ernstige allergische reactie. Het is belangrijk dat je dan snel medische hulp zoekt.
Bel 112 bij:

  • snel toenemende benauwdheid en/of;
  • steeds dikkere oogleden, lippen en/of tong.

Lees hier meer over de eikenprocessierups.