14 februari 2023

Stookalerts in verschillende provincies

Misschien heb je het al gezien, het RIVM heeft deze week een aantal keer een stookalert afgekondigd voor verschillende delen van het land. Het weer dat we momenteel hebben is ongunstig, waardoor de rook blijft hangen. Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en hinder bij jezelf en in je omgeving.

Vandaag adviseert het RIVM om in de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Zeeland, Noord-Brabant en Flevoland geen hout te stoken. De ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind en een dunne onderste luchtlaag, zorgen dat de rook blijft hangen. Stook je wel? Dan heb je grote kans dat je overlast veroorzaakt.

Schadelijke stoffen

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. Stoken is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook.

Als je stookt, stook dan bewust

Het is het beste om helemaal geen hout te stoken; het veroorzaakt veel luchtvervuiling en is het is slecht voor je eigen gezondheid en die van je buurtgenoten. En ook op dagen dat er geen stookalert geldt, kan de rook (lokaal) blijven hangen. Ga je toch hout stoken, bekijk dan eerst even de Stookwijzer voor advies over jouw locatie. En bekijk onze tips over bewust stoken op onze pagina over houtrook.

Aanmelden voor stookalert

Wil je op de hoogte blijven van de stookalerts? Meld je dan met je e-mailadres aan op Stookalert | RIVM. Je krijgt op dagen dat een stookalert geldt rond 12.00 uur een e-mail.

Lees meer op www.rivm.nl/stookalert of op onze pagina over houtrook.

Houtrook uit de schoorsteen van een woonhuis