Veelgestelde vragen over rook en roet:
Wat moet ik doen als ik rook heb ingeademd?
Je hoeft niets te doen. Door de rook kun je last hebben van je keel, tranende ogen, hoofdpijn en hoesten. Heb je gevoelige luchtwegen? Dan kan de rook ook benauwdheid en piepen bij het ademhalen veroorzaken. In de meeste gevallen gaan deze klachten vanzelf over als je weer uit de rook bent. Blijven de klachten of maak je je zorgen? Neem dan contact op met je huisarts.
Waarom doet de brandweer metingen?
De brandweer doet metingen omdat ze willen weten welke stoffen er vrijkomen en wat de concentratie daarvan is. Ook kan de brandweer met de metingen bepalen over welk gebied de rook zich verspreidt. De brandweer kan niet alle stoffen meten. Als de brandweer vermoedt dat er asbest vrijkomt bij de brand dan schakelt ze een speciaal bedrijf in om dat te meten.
Mijn kinderen hebben tijdens de brand in de tuin gespeeld. Moet ik me zorgen maken?
Nee, dat hoeft niet. De kinderen hebben waarschijnlijk maar korte tijd rook ingeademd. Ze kunnen dezelfde klachten krijgen als volwassenen: tranende ogen, keelpijn, hoofdpijn en hoesten. Die klachten gaan vanzelf weg als ze uit de rook zijn. Maak je je toch ongerust? Neem dan contact op met je huisarts.
Ik ben bij de brand gaan kijken en mijn kleren ruiken naar rook. Wat moet ik daarmee doen?
Doe de kleding in de was, om zo de brandlucht en de roetdeeltjes uit de kleding te verwijderen.
Hoe word ik gewaarschuwd als er bij mij in de buurt iets aan de hand is?
Is er een grote brand bij jou in de buurt of dreigt er een explosie? Als de situatie voor jou gevaar oplevert dan zullen de brandweer of politie je waarschuwen. Ook gaat de sirene af en krijg je een NL-Alert.
Er liggen brandresten in mijn tuin. Wat moet ik doen?
Kijk op de website van je gemeente. De gemeente weet of je de brandresten zelf kunt opruimen of niet. Soms is het beter om dat door een speciaal bedrijf te laten doen. Bijvoorbeeld als er asbest bij de brand is vrijgekomen. Mag je zelf aan de slag? Doe dan handschoenen aan, gooi de brandresten bij het afval en verwijder zwarte aanslag met een warm sopje.
Veelgestelde vragen over asbestbranden:
Ik was buiten tijdens de brand. Moet ik me zorgen maken?
Nee, je hoeft je geen zorgen te maken. De kans dat je ziek wordt van asbest wordt pas groter als je vaak (maanden tot jaren) en veel asbest hebt ingeademd. Bij een brand adem je maar kort asbest in. De kans dat je daardoor kanker krijgt is heel erg klein. Meer informatie hierover vind je op de pagina Asbest en Gezondheid.
Heb je in de rook gestaan? Dan kun je last hebben van een geïrriteerde keel, ogen en luchtwegen en ook van hoofdpijn en hoesten. In de meeste gevallen gaan deze klachten vanzelf over als je weer uit de rook bent. Blijven de klachten of maak je je zorgen? Neem dan contact op met je huisarts.
De brand is voorbij. Kan ik nu weer naar buiten of zit er nog asbest in de lucht?
Na de brand zitten er nog nauwelijks asbestvezels in de lucht. Je kunt dus gewoon naar buiten. Er kunnen nog wel brandresten met asbest op straat liggen. Als je daar over heen loopt of rijdt kunnen ze verbrokkelen. Zo kunnen er nieuwe vezels in de lucht komen. Of je loopt de vezels onder je schoenen mee naar binnen. Daarom is het verstandig om er niet doorheen te lopen of rijden tot een speciaal schoonmaakbedrijf het heeft opgeruimd.
Mag ik over straat rijden en lopen?
Ja, dat mag. Maar probeer om niet door brandresten (brokstukjes of roet) heen te rijden of lopen.
Mag mijn kind buiten spelen?
Ja, dat mag. Maar zorg dat je kind niet in brandresten (brokstukjes of roet) speelt. Kies een speelplek die schoon is.
Kan ik het asbest op straat of in mijn tuin zelf opruimen?
Nee, dit kun je beter niet doen. Er kunnen dan vezels vrijkomen. Meestal komt er een speciaal schoonmaakbedrijf om de straten en tuinen schoon te maken. Kijk op de website van je gemeente voor meer informatie of meld bij je gemeente dat er nog brandresten liggen.
Er liggen brandresten op het pad naar mijn voordeur. Mag ik nu niet naar buiten?
Liggen er brandresten op je toegangspad of oprit? Dat mag je wel zelf opruimen:
- Veeg de stukjes met een zachte bezem voorzichtig opzij.
- Spoel de bezem daarna buiten goed af met water bij een afvoerputje.
- Het schoonmaakbedrijf ruimt de hoopjes puin later op. Gooi het dus niet in je eigen afvalemmer of container.
Hoe voorkom ik dat ik asbest naar binnen loop?
Probeer te voorkomen dat je door brandresten (brokstukjes of roet) loopt. Ben je er toch doorheen gelopen? Doe je schoenen dan uit voordat je naar binnen gaat en spoel ze af met water. Lukt dat niet, dan kun je je schoenen het beste schoonborstelen met een zachte borstel of afnemen met een natte doek.
Mijn ramen stonden tijdens de brand open en/of het ventilatiesysteem heb ik niet direct uitgezet. Wat moet ik doen?
Er kunnen brandresten (brokstukjes of roet) je huis zijn binnengekomen. Zie je brandresten of roetdeeltjes in je woning? Meld dit dan bij je gemeente. Een schoonmaakbedrijf kan dit het beste voor je opruimen. Wil je toch vast zelf schoonmaken? Neem de vloeren en meubels dan af met een vochtige doek. Gebruik liever geen stofzuiger, daarmee verspreid je eventuele vezels alleen maar.
Kan ik groenten/fruit/kruiden uit mijn tuin nog eten?
Eventuele asbestvezels blijven aan de buitenkant van een plant zitten. Was de groenten daarom goed voor je ze eet. Zie je veel brandresten op je groenten of in je moestuin? Dan kun je de groenten beter niet eten.
Wie maakt de speeltuin/zandbak schoon?
Het schoonmaakbedrijf controleert de speeltuin/zandbak en maakt hem zo nodig schoon.
Wat gebeurt er met het asbest, dat in de sloot/vijver en op de bodem is terechtgekomen?
Asbest in slootwater geeft geen risico voor je gezondheid. Het schoonmaakbedrijf controleert wel of er brokstukjes asbest in de sloten liggen en ruimt die dan op.
De mensen die het asbest opruimen dragen beschermende kleding. Betekent dat dat het heel gevaarlijk is?
Omdat deze mensen bijna dagelijks met asbest omgaan moeten zij beschermende kleding dragen. Voor andere mensen is dat risico er niet en zijn deze beschermende maatregelen niet nodig.
Klik hier voor de veelgestelde vragen over asbest en gezondheid.