Blijf uit de rook
Tijdens een brand komt een rookwolk vrij waarin veel schadelijke stoffen zitten. Vaak denken mensen dat rook van een brand met chemische stoffen veel gevaarlijker is dan rook van een gewone brand. Een begrijpelijke gedachte, maar het verschil is meestal klein. Alle rook is schadelijk. Schone rook bestaat niet. Het is dan ook bij alle branden beter om uit de rook te blijven. Lees hier wat je tijdens en na een brand kunt doen om te voorkomen dat je klachten krijgt.
Gezondheidsrisico’s van rook
Heb je rook ingeademd of in de rook gestaan? Dan kun je last krijgen van:
- geprikkelde ogen, neus en longen
- tranende ogen
- hoesten
Hoe meer rook je inademt, hoe sneller je deze klachten krijgt en hoe heftiger de klachten zijn. Heb je vaker moeite met ademhalen, bijvoorbeeld door astma? Dan kun je een benauwd gevoel krijgen en kortademig worden.
De meeste klachten door rook verdwijnen kort nadat je weer in de frisse lucht staat en geen rook meer inademt. Pijnlijke ogen kun je spoelen met lauw water. Verdwijnen de klachten niet? Ga dan naar je huisarts.
Gezondheidsrisico’s van roet
In de rook van een brand zitten roetdeeltjes. Deze roetdeeltjes kunnen neerslaan in de omgeving, bijvoorbeeld in de tuin. Als je een grote hoeveelheid roet binnenkrijgt, dan kan dat op lange termijn schadelijk zijn. Roet kun je vooral binnenkrijgen via vieze handen of nadat je het naar binnen hebt gelopen met vuile schoenen. Ook kun je roet binnenkrijgen als je groenten eet waarop roet zit. Lees hier hoe je voorkomt dat je roet binnenkrijgt.
Asbestbranden
Soms komen er bij een brand asbestvezels vrij. Dat gebeurt bijvoorbeeld als een gebouw met een dak van asbest in brand staat. De asbestvezels gaan niet kapot door de brand. Ze verspreiden zich met de rook in de lucht. Als je dicht bij een asbestbrand in de buurt bent dan kun je dus asbestvezels inademen. Dat gebeurt maar kort en de kans dat je daarvan ziek wordt is heel erg klein. Meer daarover lees je op onze pagina Asbest en Gezondheid.
Het is natuurlijk altijd beter om te voorkomen dat je rook en asbestvezels inademt. Hoe je dat doet lees je op de pagina Klachten door rook voorkomen.