Ervaringsverhaal Monique over kwik

Monique Ervaringsverhaal Kwik

“Als ik dit had geweten…” aan het woord is Monique. In november lekte er kwik uit de barometer die in haar gang stond. “We kregen de barometer van mijn ouders toen zij kleiner gingen wonen. Ze wilden graag dat het antieke erfstuk in de familie bleef. Dus zijn wij toch maar gaan kijken of we er een plek voor konden vinden in onze moderne inrichting.”

De barometer kreeg dat plekje in de gang. “En dat bleek later een geluk bij een ongeluk,” vertelt Monique, “We hebben een deur tussen de gang en woonkamer. Anders had het kwik echt overal gezeten.”

Gewoon weggegooid

Hoe en wanneer het precies misging, weet Monique nog steeds niet: “Ik zag na het schoonmaken grijs-zilveren bolletjes onder in de dweilemmer. Ik dacht eerst dat het isolatiemateriaal was, maar deze bolletjes gedroegen zich anders en vloeiden in elkaar over. Toch heb ik er geen moment bij stil gestaan dat het kwik was, of gevaarlijk kon zijn. Dus gewoon weggegooid, zak dicht gemaakt en in de container gestopt. Toen ik een paar dagen later bij mijn ouders vertelde dat de barometer waarschijnlijk had gelekt, zeiden zij: ‘Dat is kwik, is dat niet giftig?’

Kwik druppels in de dweilemmer van Monique

Dat is kwik, is dat niet giftig?

’s Avonds ben ik op internet gaan kijken en schrok van wat ik vond: inderdaad giftig en gevaarlijk. Ik ben letterlijk mijn bed uitgestapt om die barometer buiten te zetten. De volgende ochtend ben ik meteen gaan kijken wat er nog lag en gaan opruimen volgens de adviezen: met speelkaarten, met plakband. Maar die bolletjes zijn op een gegeven moment zó klein. Ik kon alleen maar denken: ik krijg dit nooit weg. Toen heb ik de GGD gebeld.”

Wie gaat dit betalen?

“De GGD zette mij meteen op scherp,” vertelt Monique. Er moest een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf komen om het kwik door de lekkende barometer op te ruimen. Monique kreeg een aantal partijen aangeraden en stond voor een lastige keuze.

“Die bedrijven kunnen van tevoren niet goed zeggen hoe hoog de schoonmaakkosten zullen zijn. Dat kon tussen €1.000 en €10.000 liggen. Pas als ze bij je thuis zijn en kwikmetingen doen, wordt duidelijk hoeveel het kwik zich heeft verspreid en wat de schade is. Tot slot was ook niet duidelijk of de verzekering dit zou vergoeden. Dan sta je wel met je handen in het haar. Het gevaar voor je gezondheid is groot, dus natuurlijk laat je je huis schoonmaken, maar het is wel even slikken. Wie gaat dit betálen?”

Schoonmaakbedrijf aan het werk om kwik te verwijderen

“Ga er maar even vanuit dat je vanavond niet thuis slaapt, zei hij”

“De schoonmaker kwam heel snel en toen zag ik de ernst van de zaak: ‘Ga er maar even vanuit dat je vanavond niet thuis slaapt’, zei hij. In een beschermend pak en met een meetapparaat ging hij het huis, centimeter voor centimeter, door. En dan zie je dat het kwik zich aan onze sokken en schoenen vanuit de gang, door het huis heeft verspreid. In onze slaapkamer vond hij een te hoge concentratie kwikdampen. Dan schrik je natuurlijk, want daar hadden wij al die weken gewoon geslapen.

We moesten heel veel ventileren. Dat hebben we die dag wel 4 of 5 uur gedaan: alles tegen elkaar opengezet zodat de wind erdoor kon. Ook de week erna hebben we dat gedaan. Geen pretje als het buiten tegen het vriespunt aan zit. Na uren werk heeft de schoonmaker een nieuwe meting gedaan op onze slaapkamer. De dampen waren nog niet helemaal weg, maar het was gelukkig veilig genoeg om te slapen.”

“Ik ben me nu pas echt bewust van de impact op je gezondheid”

“Je maakt je sowieso zorgen om je gezondheid”, gaat Monique verder. Na de vondst van de bolletjes kwik door de lekkende barometer voelden mijn man en zoon zich niet lekker. Zij hadden griepklachten. Ik had een metaalsmaak in mijn mond. Maar dat hebben we niet aan kwik gekoppeld, totdat ik een paar dagen later dus ’s avonds ging googelen. Toen viel het allemaal op zijn plaats. Uiteindelijk kon de arts niet met zekerheid zeggen of dat door kwik kwam. Maar ik ben me nu echt bewust van de impact op je gezondheid.”

“Dit had ik niet kunnen bedenken”

“Vergeleken met je gezondheid is de materiële schade natuurlijk minder belangrijk. Maar ook die gevolgen had ik niet kunnen bedenken. Onze sportkleding en sportschoenen bleken besmet. Ik had de dweil met de sportkleding in de wasmachine gegooid. Gelukkig zat er niets in de wasmachine of de leidingen. Die hebben we nog met speciaal reinigingsmiddel schoongemaakt en toen was het goed. De schoenen moesten weg. Daar hadden we allemaal mee door de hal gelopen. Zeker 12 paar: sportschoenen, pantoffels, gewone schoenen.

Aan alle schoenen zat kwik. Ze moesten allemaal weggegooid worden.

Het kwik was erin gaan zitten

Ook de stofzuiger moesten we wegdoen. De materialen waar echt kwik uit de barometer in zat, heeft het bedrijf in speciale zakken afgevoerd. De spullen waar dampen in zaten, moesten we zelf apart inleveren bij de milieustraat. Al met al zitten we op zo’n €5.000 aan schoonmaakkosten en onkosten voor schoenen, stofzuiger, dweil, deurmatten en noem maar op. Vanmorgen is na drie weken een nameting gedaan. Gelukkig is alles weg. Als ik dit had geweten, had ik dat ding meteen naar de milieustraat gebracht.”