Risico’s van stof inademen
Ga je zagen, schuren, boren of stucen? Tijdens deze klussen komt veel stof vrij. Het is belangrijk om jezelf daartegen te beschermen. Op deze pagina geven we je tips om gezondheidsklachten tijdens en na de klus te voorkomen.
Gezondheidsklachten door stof
Stof dat vrijkomt tijdens het het klussen komt in je ogen, neus en keel. Daar irriteert het je slijmvliezen. Daardoor kun je klachten krijgen zoals niezen, hoesten, snotteren en geïrriteerde ogen. Daarnaast adem je het stof in en dat irriteert je luchtwegen en longen. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen zijn gevoelig voor stof. Als er heel veel stof in de lucht zit, kunnen chronische longklachten, zoals bronchitis en astma, verergeren.
Check op asbest, lood en chroom-6
Voorkom verrassingen. Check voor elke klus of je asbest tegen kunt komen. En controleer op verf met lood of chroom-6.
Tips om klachten te voorkomen
- Klus zo veel mogelijk buiten. Kan dat niet? Zet dan ramen en deuren wijd op tijdens de klus.
- Draag een stofmasker, handschoenen, een veiligheidsbril en goede gehoorbescherming. Vooral mensen met klachten aan de luchtwegen moeten zich goed beschermen tegen stof.
- Een FFP3-masker beschermt beter dan een FFP2-masker. Volg de instructies voor het juiste gebruik van maskers nauwkeurig. Een masker moet goed aansluiten om goed te beschermen (let op met baarden en snorren). Wegwerpmaskers zijn voor eenmalig gebruik. Gebruik iedere dag een nieuw masker.
- Maak vóór de klus het materiaal nat. Bijvoorbeeld met een plantenspuit.
- In verf, en dus ook in schuurstof, zitten microplastics. Gebruik daarom altijd een schuurmachine met een stofopvangbak, ook als je buiten schuurt. Zo voorkom je dat er onnodig microplastics in het milieu komen.
- Zorg ook bij zagen en boren dat je het stof en zaagsel opvangt. Bijvoorbeeld door een doek of zeil op de grond te leggen. Loop er niet doorheen en gooi het direct weg. Dan verspreid je het stof niet in de woning.
Klaar met de klus?
- Was jezelf en stop je kluskleding in de wasmachine.
- Maak de ruimte schoon. Verwijder het ergste stof met een veger en een natte doek. Gebruik liever geen stofzuiger, die verspreidt stof juist meer door de ruimte. Maak de ruimte daarna verder schoon met water en zeep.
- Blijf ook na het klussen goed ventileren
- Heb je toch gezondheidsklachten? Overleg dan met je huisarts.
Glas- en steenwol
Ga je je dak isoleren? Bij het zagen of breken van glas- en steenwol komen kleine vezeltjes vrij. Die vezeltjes kunnen (ernstige) gezondheidsrisico’s veroorzaken.