Check voor elke klus op gevaarlijke stoffen
Zorg voordat je aan de klus begint dat je weet met welk materiaal je te maken hebt. Het is heel vervelend als je je ná een klus ineens realiseert dat je misschien een asbestplaat hebt doorgezaagd. Of dat er op die deur die je net hebt afgeschuurd misschien nog oude loodhoudende verf zat. Zorg dat je weet waar je aan begint. Dan kun je extra maatregelen nemen om jezelf te beschermen of professionele hulp inschakelen.
Doe de asbestcheck
Ga je klussen of verbouwen in een huis dat voor 1994 is gebouwd? Dan is het mogelijk dat er asbest in je woning aanwezig is. Als er nog asbestmaterialen in je huis zitten, is dat niet altijd een probleem. Maar het is wel belangrijk dat je weet waar het zit en dat je er voorzichtig mee omgaat. Zo voorkom je dat je het onnodig inademt.
Check voordat je gaat klussen eerst of je asbest in huis hebt. Twijfel je of je met asbest te maken hebt? Laat dan een gecertificeerd asbestbedrijf checken of je asbest in huis hebt. Zaag, schuur of boor nooit in (verdacht) asbestmateriaal!
Check op loodhoudende verf
In oude huizen kunnen nog verflagen met loodaanwezig zijn. Lood kan gezondheidsrisico’s veroorzaken. Zo kan lood ervoor zorgen dat een kind zich minder goed ontwikkelt.
Loodwit is vanaf de jaren dertig van de vorig eeuw verboden. Andere soorten loodhoudende verf zijn pas later verboden, in de jaren negentig.
Je kunt niet aan verf zien of er lood in zit. Heb je een oud huis en twijfel je of je met een loodhoudende verf te maken hebt? Volg dan voor de zekerheid onderstaande adviezen op. Als je zeker wilt weten of je met loodhoudende verf te maken hebt, dan kun je de verf het beste professioneel laten testen. Er zijn ook zelftesten te koop via internet, maar deze testen zijn niet altijd betrouwbaar. Ze geven daarom onvoldoende zekerheid.
Check op verf met chroom-6
Verflagen van vóór 1990 kunnen chroom-6 bevatten. Chroom-6 kan onder andere longkanker veroorzaken.
Je kunt niet aan de verf zien of er chroom-6 in zit. Ga je hout of muren van voor 1990 bewerken? Volg dan voor de zekerheid onderstaande adviezen op. Als je zeker wilt weten of je met chroomhoudende verf te maken hebt, dan kun je de verf het beste professioneel laten testen. Er zijn ook zelftesten te koop via internet, maar deze testen zijn niet altijd betrouwbaar. Ze geven daarom onvoldoende zekerheid.
Verf met lood of chroom-6 verwijderen
Heb je te maken met lood- of chroomhoudende verf? Dan is het belangrijk om maatregelen te nemen. Als de verf in goede staat is, kun je er het beste gewoon overheen schilderen. Verf in slechte staat kun je beter verwijderen, want de verf kan afbrokkelen en zo voor schadelijk stof in je woning zorgen.
Tips voor het verwijderen van verf met lood of chroom-6
Het belangrijkste risico van het verwijderen van verflagen met lood of chroom-6 ontstaat ná de klus. Tijdens de klus kom je natuurlijk in aanraking met het stof en je moet je daar zo goed mogelijk tegen te beschermen. Maar het risico hiervan is beperkt omdat de klus waarschijnlijk niet zo lang duurt.
Het is vooral een risico als er (bijvoorbeeld na het schuren) stof in je woning achterblijft. Daardoor kunnen jij en je huisgenoten langere tijd in aanraking komen met de schadelijke stoffen. Voorkom dus dat er veel stof in de woning komt.
- Verwijder lood- of chroomhoudende verflagen met een afbijtmiddel op waterbasis. Je kunt ze beter niet zandstralen of afschuren, omdat er dan veel stof in de lucht komt.
- Klus zo veel mogelijk buiten. Kan dat niet? Zet dan ramen en deuren wijd open tijdens de klus.
- Haal zoveel mogelijk meubels uit de ruimte of dek ze volledig af.
- Zorg dat er geen andere mensen in de ruimte of in de buurt zijn tijdens de klus. Zeker geen kinderen en zwangere vrouwen.
- Draag een lange broek en lange mouwen, een masker met een geschikt filter (FFP3-filter), handschoenen en een veiligheidsbril. Chroom-6 kan ook allergische reacties veroorzaken, zoals een rode huid, jeuk en kleine bultjes. Probeer huidcontact te voorkomen.
- Een FFP3-masker beschermt beter dan een FFP2-masker. Volg de instructies voor het juiste gebruik van maskers nauwkeurig. Een masker moet goed aansluiten om goed te beschermen (let op met baarden en snorren). Wegwerpmaskers zijn voor eenmalig gebruik. Gebruik iedere dag een nieuw masker.
Na de klus
- Ben je klaar met de klus? Was jezelf en stop je kluskleding in de wasmachine.
- Maak de ruimte schoon. Verwijder het ergste stof met een veger en een natte doek. Gebruik liever geen stofzuiger, die verspreidt stof juist meer door de ruimte. Maak de ruimte daarna verder schoon met water en zeep.
- Breng resten van verf en oplosmiddelen gratis naar het klein chemisch afval op de milieustraat. Vervoer de resten afgedekt zodat er zo min mogelijk stof ontstaat.
- Blijf ook na het klussen goed ventileren en dweil regelmatig.
- Heb je toch gezondheidsklachten? Overleg dan met je huisarts.
Buitenverf met lood of chroom 6
Ga je aan de buitenkant van je huis verf met lood of chroom-6 verwijderen, bijvoorbeeld van een deur of kozijn? Het risico is buiten kleiner dan binnenshuis. Toch is het belangrijk om maatregelen te nemen:
- Voorkom contact met het stof. Draag een lange broek en lange mouwen, een masker met een geschikt filter (FFP3-filter), handschoenen en een veiligheidsbril. Chroom-6 kan ook allergische reacties veroorzaken, zoals een rode huid, jeuk en kleine bultjes. Probeer huidcontact te voorkomen.
- Leg tijdens het afbijten en afkrabben een zeil onder je werkplek. Zo voorkom je dat je de grond vervuilt met lood of chroom-6.
- Ben je klaar met de klus? Was jezelf en stop je kluskleding in de wasmachine.