Zendmasten en 5G

Bijna iedereen in Nederland heeft een smartphone of gebruikt een computer met internet. Die apparaten verspreiden informatie via elektromagnetische velden. Je hoort mensen vaak praten over radiogolven of straling. Dat is hetzelfde als elektromagnetische velden.

We zijn steeds meer gebruik gaan maken van elektromagnetische velden. Veel mensen vragen zich af of dat eigenlijk wel zo gezond is. Op deze pagina lees je wat we weten over de gezondheidsrisico’s van zendmasten en smartphones.

Gezondheidsrisico’s van zendmasten en smartphones

Radiogolven van zendmasten en andere apparaten kunnen het lichaam opwarmen. Daarom moeten zij voldoen aan bepaalde eisen voor de sterkte van het elektromagnetisch veld. Dat mag niet zo sterk zijn dat het lichaam of een deel daarvan te veel opwarmt. Vooral voor apparaten die je dicht bij je lichaam gebruikt is dat belangrijk.

Antennes staan zo ver van ons vandaan dat opwarming geen probleem is. Voor andere apparaten geldt dat alleen apparaten die aan de eisen voldoen in Nederland te koop zijn.

Heb je meer kans op een hersentumor als je veel mobiel belt? Naar die vraag is al veel onderzoek gedaan. Maar we weten het nog steeds niet. De Wereldgezondheidsorganisatie geeft aan dat de zendsignalen van smartphones ‘mogelijk kankerverwekkend’ zijn. Dat betekent dat er aanwijzingen zijn dat smartphones kanker kunnen veroorzaken. Maar er is nog geen bewijs dat dat ook gebeurt. Er zijn in ieder geval niet méér mensen die een hersentumor krijgen, sinds we smartphones gebruiken.

Zendmasten staan bijna altijd vrij ver van ons vandaan. Daardoor zijn de radiogolven die ons bereiken nog maar heel zwak. Er zijn wel experimenten gedaan met mensen en antennes. Daaruit bleek dat mensen de radiogolven niet kunnen voelen.

Sommige mensen hebben klachten als ze in de buurt komen van smartphones of zendmasten. Dat noemen we elektrogevoeligheid of elektrosensitiviteit. De klachten die mensen noemen zijn bijvoorbeeld:

  • hoofdpijn
  • spierpijn
  • pijn in hun gewrichten
  • hartritmestoornissen
  • huidproblemen
  • moeheid
  • problemen met concentreren

Mensen met elektrogevoeligheid zeggen dat elektromagnetische velden de oorzaak van hun klachten zijn. Maar onderzoeken hebben nog niet bewezen dat de klachten inderdaad door elektromagnetische velden komen. Waar de klachten dan wél door komen, weten we ook niet. De Gezondheidsraad, het RIVM en de GGD-en houden de resultaten van nieuwe onderzoeken goed in de gaten.

De komst van 5G

5G is een nieuwe techniek voor mobiel internet. De G staat voor generatie: 5G is na het 4G- netwerk de volgende generatie van het mobiele netwerk. 5G is een stuk sneller dan 4G. Daarnaast verbetert 5G de dekking op drukke plaatsen. De elektromagnetische velden van 5G-antennes zijn eigenlijk hetzelfde als die van 4G-antennes. De vraag is vooral of er door 5G méér elektromagnetische velden komen. Neemt onze blootstelling toe? En kan dat dan kwaad?

Sommige wetenschappers denken dat onze blootstelling toeneemt door de komst van 5G. Zij denken dat omdat we steeds meer gebruik gaan maken van mobiel internet. Andere wetenschappers verwachten dat onze blootstelling door 5G juist afneemt. Zij denken dat omdat 5G veel efficiënter werkt. In ieder geval moet de sterkte van alle elektromagnetische velden samen onder de blootstellingsgrens blijven. Deze grens bepaalt hoe sterk het elektromagnetische veld mag zijn op plekken waar mensen komen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft onder die grens geen gezondheidseffecten gevonden. In Nederland is de sterkte van het elektromagnetische veld overal onder de grens. En dat blijft dus ook zo als er 5G is.

Kijk voor meer informatie over 5G op het Kennisplatform Elektromagnetische Velden.

Klachten door mobiele telefoons of zendmasten beperken

Krijg je gezondheidsklachten in de buurt van zendmasten of mobiele telefoons? Er is geen bewijs dat dat echt door de straling komt. Maar ondertussen heb jij wel klachten.

Omgaan met je klachten

Het is bijna niet mogelijk om in een omgeving zonder elektromagnetische velden te leven. Daarom is het belangrijk om zo goed mogelijk om te gaan met je klachten. Je kunt hiervoor hulp krijgen bij een ALK-poli.

ALK staat voor Aanhoudende Lichamelijke Klachten. Deze poli’s helpen mensen die lichamelijke klachten hebben, waarvan de oorzaak niet duidelijk is. De poli gaat niet op zoek naar de oorzaak, maar helpt je om met je klachten om te gaan. Wil je advies van een ALK-poli? Bespreek dit dan met je huisarts.

Veelgestelde vragen over 5G en zendmasten

Nee, de GGD meet geen elektromagnetische velden bij mensen thuis. Er zijn wel bedrijven die dat doen. Maar het meten van elektromagnetische velden is lastig, en dus duur. Vaak verkopen die bedrijven ook spullen die jou of je huis zouden beschermen tegen elektromagnetische velden. Van de meeste spullen is niet bewezen dat ze dat ook echt doen.

Ook interessant

Ben je ongerust over het aantal kankergevallen in je omgeving? Lees meer over kanker en je omgeving.
Informatie over kanker en je omgeving
Als er plannen zijn voor windmolens in de buurt van jouw huis, dan is het logisch dat je vragen hebt.
Informatie over windmolens