Welke gezondheidsrisico’s hebben mobiele telefoons en zendmasten?
Bijna iedereen in Nederland heeft een mobiele telefoon en gebruikt internet. Alle informatie die je binnenkrijgt en verstuurt met je telefoon of draadloze computer, gaat via zendmasten. Dat gebeurt met elektromagnetische velden. Je hoort mensen vaak praten over radiogolven of straling. Dat is hetzelfde als elektromagnetische velden. Wil je meer weten over de verschillende soorten velden? Lees dan onze pagina over het elektromagnetisch spectrum.
In de afgelopen eeuw zijn we steeds meer gebruik gaan maken van elektromagnetische golven. Veel mensen vragen zich af of dat eigenlijk wel zo gezond is. Het gaat dan vaak over:
- de vraag of straling het lichaam kan opwarmen;
- de vraag of mobiel bellen of bij een zendmast wonen op de lange termijn effect kan hebben op je gezondheid;
- en de vraag of mensen overgevoelig kunnen zijn voor straling van mobiele telefoons en zendmasten.
Opwarming van het lichaam
Er kan veel of weinig straling zijn op een bepaalde plaats. Wetenschappers noemen dat een hoge of een lage veldsterkte. Als er heel veel straling is, dan zou je lichaam daardoor kunnen opwarmen. Maar in Nederland is er nergens zoveel straling. De veldsterktes zijn op straat en in huizen veel lager dan nodig is om je lichaam op te warmen. Over opwarming hoef je je dus geen zorgen te maken.
Lange termijn risico’s van mobiel bellen
Heb je meer kans op een hersentumor als je veel mobiel belt? Naar die vraag is al veel onderzoek gedaan. Maar we weten het nog steeds niet. De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat de zendsignalen van mobieltjes ‘mogelijk kankerverwekkend’ zijn. Dat betekent dat er aanwijzingen zijn dat mobieltjes kanker kunnen veroorzaken. Maar dat er nog geen bewijs is dat dat ook gebeurt. Er zijn in ieder geval niet méér mensen die een hersentumor krijgen, sinds we mobieltjes zijn gaan gebruiken. Wil je de straling die je krijgt van je mobiele telefoon verminderen? Kijk dan op het Kennisplatform Elektromagnetische Velden voor tips.
Bekijk onderstaand filmpje voor meer informatie over de gezondheidsrisico’s van mobiel bellen.
Lange termijn risico’s van wonen bij een zendmast
Kun je op de lange termijn gezondheidsklachten krijgen als je dichtbij een zendmast woont? Het is lastig om dat goed te onderzoeken. Omdat de zendmasten er nog niet zo lang staan, en omdat de techniek elke keer verandert. Maar we denken dat de kans héél klein is dat mensen ziek kunnen worden van zendmasten. In de eerste plaats geven de zendmasten heel weinig straling. En in de tweede plaats is er wél veel onderzoek gedaan naar antennes voor radio en tv. Uit dat onderzoek blijkt dat deze antennes niet gevaarlijk zijn. Ook niet als je er jarenlang naast woont.
Elektrogevoeligheid
Sommige mensen hebben klachten als ze in de buurt komen van mobiele telefoons of zendmasten. Dat noemen we elektrogevoeligheid of elektrosensitiviteit. De klachten die mensen noemen zijn bijvoorbeeld:
- hoofdpijn
- spierpijn
- pijn in hun gewrichten
- hartritmestoornissen
- huidproblemen
- moeheid
- problemen met concentreren
Mensen met elektrogevoeligheid wijzen zelf elektromagnetische velden als oorzaak van hun klachten aan. Maar onderzoeken hebben nog niet aangetoond dat de klachten inderdaad door elektromagnetische velden komen. Waar de klachten dan wél door komen weten we ook niet. De Gezondheidsraad, het RIVM en de GGD-en houden de resultaten van nieuwe onderzoeken goed in de gaten.
De komst van 5G
5G is een nieuwe techniek voor mobiel internet. De G staat voor generatie: 5G is na het 4G- netwerk de volgende generatie van het mobiele netwerk. 5G is een stuk sneller dan 4G. Daarnaast verbetert 5G de dekking op drukke plaatsen. De elektromagnetische velden van 5G-antennes zijn eigenlijk hetzelfde als die van 4G-antennes. De vraag is vooral of er door 5G méér elektromagnetische velden komen. Neemt onze blootstelling toe? En kan dat dan kwaad?
Sommige wetenschappers denken dat onze blootstelling toeneemt door de komst van 5G. Zij denken dat omdat we steeds meer gebruik gaan maken van mobiel internet. Andere wetenschappers verwachten dat onze blootstelling door 5G juist afneemt. Zij denken dat omdat 5G veel efficiënter werkt. In ieder geval moet de sterkte van alle elektromagnetische velden samen onder de blootstellingslimiet blijven. De blootstellingslimiet bepaalt hoe sterk het elektromagnetische veld mag zijn op plekken waar mensen komen.
Wetenschappelijk onderzoek heeft onder die limiet geen gezondheidseffecten gevonden. In Nederland is de sterkte van het elektromagnetische veld overal onder de blootstellingslimiet. En dat blijft dus ook zo als er 5G is.
Meer informatie over 5G vind je op het Kennisplatform Elektromagnetische Velden. Daar vind je ook het advies dat de Gezondheidsraad in september 2020 uitbracht over 5G.
5G en het coronavirus
Sommige mensen zijn bang dat 5G een rol speelt bij de verspreiding van het coronavirus. Maar er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat 5G het nieuwe coronavirus verspreidt, of COVID-19 veroorzaakt. Virussen kunnen zich niet verspreiden via radiogolven of mobiele netwerken. Bovendien komt het coronavirus ook voor in landen waar geen 5G netwerken zijn.