Wat zijn de gezondheidsrisico’s?
Lood is vooral een risico voor jonge kinderen. Als ongeboren kinderen en jonge kinderen het binnenkrijgen, heeft dat gevolgen voor hun hersenen. Die ontwikkelen zich dan minder goed. Hierdoor krijgen deze kinderen een iets lager IQ. Het is daarom belangrijk dat kinderen zo weinig mogelijk lood binnenkrijgen. Dat geldt ook voor zwangere vrouwen en voor vrouwen die zwanger willen worden.
Er zijn veel factoren die bepalen hoe intelligent een kind wordt. Het is daarom niet mogelijk om bij een individueel kind te zeggen of het minder intelligent is geworden doordat het lood binnengekregen.
Lood kan lang in je lichaam aanwezig blijven. Dat komt doordat lood zich opslaat in je botten en daar weer langzaam uit vrijkomt. Heb je op kinderleeftijd teveel lood binnengekregen? Dan kun je daar ook als je volwassen bent nog teveel lood door in je bloed hebben. Dat kan mogelijk een hogere bloeddruk of chronische nierziekten veroorzaken. Ook als je op volwassen leeftijd teveel lood binnenkrijgt kan dat leiden tot een hogere bloeddruk en een grotere kans op nierziekten.
Hoe kom je in aanraking met lood?
Vroeger werd heel veel lood gebruikt, bijvoorbeeld in de bouw, in verf en in benzine. Daardoor is het op veel plekken in het milieu terecht gekomen. Tegenwoordig krijgen we er al veel minder van binnen dan de mensen vroeger. Dit komt doordat het niet meer zit in benzine en in verf. En doordat de meeste loden drinkwaterwaterleidingen inmiddels zijn vervangen. Maar in sommige huizen is dat nog niet gebeurd. En op sommige plaatsen zit het in de bodem. Kinderen kunnen in aanraking komen met lood;
- als ze spelen op grond waar lood in zit
- als ze water drinken uit een loden waterleiding
- of als ze juist water drinken uit een hele nieuwe leiding of uit nieuwe kranen
- als mensen in hun omgeving hobbyen met lood
Met een paar simpele maatregelen kun je voorkomen dat je kind teveel lood binnenkrijgt.
Op welke plekken zit lood in de grond?
In Nederland zit op veel plaatsen lood in de grond. Vooral in gebieden met oudere gebouwen. Bijvoorbeeld in:
- wijken die voor de oorlog gebouwd zijn
- het centrum van oude dorpen
- (oude) industriegebieden
Wil je informatie hebben over de grond in jouw tuin? Kijk op bodemloket of neem contact met je gemeente.
Heb jij nog loden waterleidingen in je huis?
Woon je in een huis dat vóór 1960 gebouwd is? Dan kunnen er nog loden waterleidingen in je huis zitten. Je kunt dan beter geen water uit de kraan drinken. Meer hierover hoor je in het filmpje hieronder.
Op de pagina Wat kun je zelf doen? lees je hoe je een loden drinkwaterleiding herkent en wat je dan moet doen.
Of woon je juist in een nieuwbouwhuis?
Ook in een heel nieuw huis kan er in de eerste maanden te veel lood in het drinkwater zitten. Dat komt niet door de leidingen, want die zijn van koper. Het komt door de nieuwe kranen en de verbindingen in de leidingen. Daar kan in het begin nog lood vanaf komen. Tips om te voorkomen dat je te veel lood binnenkrijgt vind je hier.
Hobbyen met lood
Sommigen mensen hebben een hobby waarbij ze lood gebruiken. Maak of renoveer je thuis glas-in-lood? Je kunt dan tijdens het klussen loodstof inademen. Giet je zelf loden kogels of vislood? Dan adem je tijdens het gieten looddamp in. Als je niet netjes werkt dan komt het vaak in huisstof terecht. Dat kan risico’s veroorzaken voor je kinderen of huisgenoten. Lees hier hoe je veilig werkt.