Accepteer
marketing cookies om deze video te bekijken.
Welke toestellen zijn een risico?
Koolmonoxide kan ontstaan als je gas of hout verbrandt. Bijvoorbeeld in:
- gaskachels
- geisers
- open haarden
- cv-ketels. Ja, ook in nieuwe cv-ketels!
Iedereen heeft wel zo’n apparaat in huis. Er is dan ook in bijna elk huis gevaar voor koolmonoxide.
Wat weet jij van koolmonoxide? Doe de CO-test.
Heb jij al een CO-melder?
De brandweer adviseert om in elke woning meerdere koolmonoxidemelders op te hangen. Dus ook in woningen met een moderne cv-ketel! Hang in ieder geval een melder in elke ruimte waar een verbrandingstoestel staat. Daarnaast is het goed om een melder op te hangen in ruimten waar mensen veel tijd doorbrengen. In het filmpje zie je waar je de melder het beste kunt ophangen.
Accepteer
marketing cookies om deze video te bekijken.
Woon je in een portiekwoning, flat of appartement?
Als je in een portiekwoning, flat of appartement woont is een CO-melder extra belangrijk. Er kan dan namelijk ook koolmonoxide je huis binnenkomen uit een andere woning. Soms gebeurt dat via kieren en naden tussen de huizen. En soms gebeurt dat via een gemeenschappelijke rookgasafvoer. Op zo’n afvoer monden de CV-ketels uit van alle woningen. Je kunt ze meestal niet zien omdat ze achter de muren zitten. Maar ze vormen wel een risico. Is een afvoer niet goed kierdicht? Dan kunnen er gemakkelijk rookgassen (en daarmee mogelijk koolmonoxide) uit ontsnappen en in andere huizen terechtkomen. In een portiekwoning, flat of appartement moet je letten op de volgende punten:
- Niet alleen je eigen apparaten vormen een risico, maar die van de buren ook. Hang dus altijd een CO-melder op!
- Check bij je verhuurder of bij de vereniging van eigenaren welke afspraken er zijn over het onderhoud van de gemeenschappelijke rookgasafvoeren in je gebouw. Wat moet jij zelf doen en wat doet de verhuurder of de vereniging?
- Koop je een nieuwe Cv-ketel? Check dan altijd eerst of die ketel geschikt is voor de rookgasafvoer in jouw gebouw. Je verhuurder of vereniging van eigenaren weet dat.
In dit informatieblad lees je meer over gemeenschappelijke rookgasafvoeren.
BBQ-en in huis is gevaarlijk
Brand nooit kooltjes of een BBQ binnenshuis, in een garage of in een tent. Smeulende kooltjes branden niet op volle kracht en produceren al snel te veel koolmonoxide. Dat levert gevaarlijke situaties op.
Chronische vergiftiging voorkomen
Als je lange tijd een beetje koolmonoxide inademt dan kun je daar klachten door krijgen. Het is daarom belangrijk om de concentratie koolmonoxide zo laag mogelijk te houden. Zo doet je dat:
- Beperk het aantal verbrandingstoestellen en andere bronnen van CO in huis. Andere bronnen van CO zijn bijvoorbeeld sigaretten of een waterpijp roken, kaarsen branden of wierook branden. Steek je toch een sigaret of kaarsen aan? Zorg dan dat er altijd een raam open staat. Ook bronnen in onderliggende ruimtes kunnen CO in je woning veroorzaken. Bijvoorbeeld als je boven een waterpijpcafé of grillrestaurant woont. Maak je je daar zorgen over? Neem dan contact op met je omgevingsdienst of je gemeente.
- Laat de verbrandingstoestellen jaarlijks controleren door een vakman.
- Zorg dat je altijd goed ventileert. Zet zeker een raam open als er een verbrandingstoestel, zoals een open haard of het gasfornuis, aan staat.
- Met een goede CO-melder kun je in de gaten houden of de concentratie koolmonoxide te hoog wordt. Maar ook als je CO-melder niet afgaat, kan er koolmonoxide in je huis zijn. Dat is dan te weinig voor de CO-melder, maar je kunt er wel klachten door hebben. Daarom is het zo belangrijk om altijd goed te ventileren.
Denk je dat je misschien klachten hebt door koolmonoxide? Op de pagina koolmonoxide en gezondheid lees je wat je dan het beste kunt doen.