Hoe voorkom je koolmonoxidevergiftiging?
Koolmonoxidevergiftiging voorkom je door te ventileren, te controleren en te alarmeren. Hieronder lees je wat we daarmee bedoelen:
- Ventileer: laat in je huis altijd een rooster open staan, of laat een raam op een kier staan. Doe dat 24 uur per dag! Kijk op de website van Milieu Centraal voor een ventilatieadvies op maat. Of bekijk het filmpje over ventileren.
- Controleer: laat je cv-ketel, gaskachel, geiser of gasfornuis elk jaar controleren door een vakman. Zoek hier een vakman bij jou in de buurt.
- Alarmeer: koop goede CO-melders en hang ze op de juiste plek.
Wil je meer weten over de klachten die kunnen wijzen op een koolmonoxidevergiftiging? Lees dan de pagina koolmonoxide en gezondheid.
Welke toestellen zijn een risico?
Koolmonoxide kan ontstaan als je gas of hout verbrandt. Bijvoorbeeld in:
- gaskachels
- geisers
- gasfornuizen
- open haarden
- cv-ketels. Ja, ook in nieuwe cv-ketels!
Iedereen heeft wel zo’n apparaat in huis. Er is dan ook in bijna elk huis gevaar voor koolmonoxide. Ben jij goed voorbereid? Doe de CO-test.
Heb jij al een CO-melder?
De brandweer adviseert om in elke woning meerdere koolmonoxidemelders op te hangen. Dus ook in woningen met een moderne cv-ketel! Hang in ieder geval een melder in elke ruimte waar een verbrandingstoestel staat. Daarnaast is het goed om een melder op te hangen in ruimten waar mensen veel tijd doorbrengen. In het filmpje zie je waar je de melder het beste kunt ophangen.
Chronische vergiftiging voorkomen
Als je lange tijd een beetje koolmonoxide inademt dan kun je daar klachten door krijgen. Het is daarom belangrijk om de concentratie koolmonoxide zo laag mogelijk te houden. Zo doet je dat:
- Beperk het aantal verbrandingstoestellen in huis. Ook als je kaarsen aansteekt of wierook brandt ontstaat er een beetje koolmonoxide.
- Laat de verbrandingstoestellen jaarlijks controleren door een vakman.
- Zorg dat je altijd goed ventileert. Zet zeker een raam open als er een verbrandingstoestel, zoals een open haard of het gasfornuis, aan staat.
- Met een goede CO-melder kun je in de gaten houden of de concentratie koolmonoxide te hoog wordt. Maar ook als je CO-melder niet afgaat, kan er koolmonoxide in je huis zijn. Dat is dan te weinig voor de CO-melder, maar je kunt er wel klachten door hebben. Daarom is het zo belangrijk om altijd goed te ventileren.
Denk je dat je misschien klachten hebt door koolmonoxide? Op de pagina koolmonoxide en gezondheid lees je wat je dan het beste kunt doen.