Meeuwen

Meeuwen geven vooral overlast in de broedperiode, van april tot september. De belangrijkste risico’s zijn:

Meeuwen broeden op de daken en maken dan veel lawaai. Van geluidsoverlast kun je gezondheidsklachten krijgen. We weten dat vooral door de onderzoeken naar lawaai van verkeer. We weten niet of lawaai van vogels dezelfde gezondheidseffecten veroorzaakt. Meer over de effecten van verkeerslawaai lees je op onze pagina over geluidsoverlast.

Meeuwen leven van het afval op straat en maken een troep door vuilniszakken open te scheuren. Dat kan weer ratten aantrekken. Ratten kunnen ziektes overdragen. Lees meer op onze pagina over ratten.

Ook eten meeuwen van de restjes voedsel die op terrastafeltjes blijven staan. Soms zijn ze zo brutaal dat ze het eten uit je hand pikken. Daar kun je erg van schrikken. Meeuwen kunnen ook agressief zijn als je in de buurt van hun broedplek komt.

Meeuwen kunnen net als duiven ziekten en parasieten verspreiden. Maar de kans dat je met meeuwen in aanraking komt, is heel klein. Wel moet je voorzichtig zijn bij het opruimen van poep en oude nesten.

Meeuwen zijn beschermd. Je mag geen nesten of eieren weghalen of meeuwen doden of verjagen. Dat maakt het lastig om iets aan de overlast te doen. De beste manier is ervoor te zorgen dat ze geen nest kunnen bouwen op je dak.

Voorkom overlast door meeuwen

Met de volgende tips voorkom je meeuwenoverlast.

Voorkom zwerfvuil

Bied afval op de juiste manier aan. Zet geen vuilniszakken naast de afvalcontainers. Gooi geen afval of etensresten op straat. Etensresten trekken namelijk ongedierte zoals meeuwen aan.

Voer meeuwen niet

Meeuwen hebben geen extra voer nodig. Het voeren van meeuwen kan leiden tot geluidsoverlast en agressief gedrag van de meeuwen. Daarnaast trekt vogelvoer gemakkelijk ongedierte aan, zoals ratten en muizen. Hang je voer op voor andere vogels? Doe dat dan niet vaak. Hang vetbolletjes alleen op in de winter en strooi niet met brood.

Voorkom dat de vogels een nest maken of overnachten op je dak of balkon

  • Plaats pinnen of duivenprikkers op de rand van je balkon, zodat de vogels er niet kunnen uitrusten.
  • Plaats netten of span (metalen) draden om de vogels te weren van je balkon of dak.
  • Haal mogelijk nestmateriaal zoals takjes en mos weg van je dak. Doe dit op tijd en buiten het broedseizoen, dus tussen eind augustus en maart.

Heb je toch een nest? Dan mag je het weghalen zodra de jonkies zijn uitgevlogen. Draag handschoenen en een mondkapje om jezelf te beschermen. Let op: het weghalen van eieren of jonge vogels (dus ook meeuwen) is verboden.

Overlast van ongedierte…

Overlast in de hele buurt

Als meer mensen in je omgeving last van meeuwen, dan is het belangrijk dat alle bewoners maatregelen nemen. Vraag de verhuurder, woningcorporatie of gemeente om hulp. Zij kunnen ervoor zorgen dat iedereen weet wat hij moet doen om de vogels weg te houden.

Professionele hulp

Heeft niets gewerkt? Schakel dan een ongediertebestrijder in. Zij kunnen professionele wering opzetten op het balkon, dak of de tuin. Kijk op de website van de Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven of van het Platform Plaagdierbeheersing voor een bij hun aangesloten bestrijder. Die bedrijven zijn daar speciaal voor en kunnen duiven en meeuwen veilig bestrijden.

Veelgestelde vragen over meeuwen

Gelukkig houden meeuwen minder van groene daken. Ze bouwen hun nest het liefst op kiezeldaken op een beschutte plek met een laagje mos. Groene daken zijn meestal helemaal groen. Om nesten te voorkomen, moeten de planten hoog zijn bijvoorbeeld grassen of kruiden. Wil je een groen dak en heb je overlast van broedende meeuwen? Overleg dan met een groene-daken-specialist.

Je mag een nest met eieren of kuikens niet verwijderen of beschadigen. Zijn de jongen uitgevlogen? Dan moet je het nest verwijderen, anders komen de oudervogels naar het nest terug voor een volgende leg. Draag daarbij handschoenen en een mondkapje om contact met ziekteverwekkers te voorkomen.

Sommige gemeenten met veel meeuwenoverlast hebben tijdelijk toestemming gekregen van de wet Natuurbescherming om meeuweneieren of nesten weg te halen. Maar het is heel moeilijk om die toestemming te krijgen.

 

Ook interessant

Zie je regelmatig ratten rond je huis? Neem dan snel maatregelen, want ze planten zich razendsnel voort.
Informatie over ratten
Je huis isoleren en verduurzamen kan effect hebben op je gezondheid. De aandachtspunten op een rij.
Informatie over gezond verduurzamen