19 april 2021

Week van de Teek

19 april 2021

Het is de Week van de Teek. Tijdens deze week is er extra aandacht voor de start van het tekenseizoen. Ga je de natuur in of werk je in het groen, bereid jezelf dan goed voor. Weten waarom en hoe je dat doet? Lees gauw verder.

Tekenseizoen

Nu het lente is zijn we weer meer buiten te vinden. Wandelen in het bos of genieten van de zon in het park of in de tuin. Maar in deze periode worden ook teken weer actief. Van grassen en struiken stappen ze over op mensen en bijten ze zich vast in de huid. Door een tekenbeet kun je de ziekte van Lyme krijgen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je een tekenbeet voorkomt en wat je moet doen als je er een hebt. Dan verklein je de kans op tekenbeten en de ziekte van Lyme.

De teek kan de ziekte van lyme veroorzaken

Hoe voorkom je een tekenbeet?

  • Blijf op de paden. Loop niet in dichte struiken of hoog gras.
  • Draag een broek met lange pijpen en een t-shirt met lange mouwen. Stop je broek in je sokken.
  • Als je blote benen en armen hebt, smeer ze dan in met een middel waar DEET in zit (lees de aanwijzing op de verpakking).

 

Doe de teken-check!

Ben je in het groen geweest? Controleer jezelf en je kinderen op teken. Check vooral de vochtige, warme plekjes zoals liezen, oksels, knieholtes en achter de oren. Heb je een teek? Haal die dan zo snel mogelijk weg! Hoe sneller je de teek weghaalt, hoe kleiner de kans op de ziekte van Lyme.

Wil je meer weten over teken en de ziekte van Lyme? Kijk dan hier.