09 oktober 2023

Week van de Asbestvrije Schuur

Deze week is het de officiële Week van de Asbestvrije schuur. Heb jij een oude schuur of garage? Goede kans dat er een asbestdak op zit. Gelukkig kun je dit tot 35 vierkante meter zelf verwijderen. Deze week maken sommige gemeenten het je extra makkelijk, met bijvoorbeeld hulp of gratis materialen.

Waarom je asbestdak verwijderen?

Asbestdaken zijn minimaal 30 jaar oud en daardoor is de kans op verwering groot. Weer en wind zorgen ervoor dat asbestvezels vrijkomen uit de daken. Die vezels komen in de lucht en grond terecht. Daarnaast is er nog een kans dat het dak kapot gaat door een brand of door storm. Er komt dan veel asbest in de omgeving terecht. Het is lastig en duur om dat op te ruimen. En niet elke verzekeraar vergoedt de kosten. Genoeg reden dus om aan de slag te gaan.

Makkelijker dan je denkt: bekijk het stappenplan

Een asbest schuurdakje vervangen is eenvoudiger dan je denkt. Op www.asbestvrijeschuur.nl vind je stap voor stap hoe je dat veilig kunt doen. Zorg wel dat je er hulp van een vriend of buur bij hebt. Als je het stappenplan volgt, kan er niets misgaan. In de Week van de Asbestvrije Schuur krijg je bovendien in sommige gemeenten extra hulp of gratis materialen. Check op de site of jouw gemeente meedoet.

Twee vliegen in 1 klap: plaats een groen dak

Op de plek van het asbestdak moet natuurlijk een nieuw dak. Sla twee vliegen in 1 klap en kies voor een gezond groen dak. Vind tips om een nieuw dak te plaatsen en bekijk of je in aanmerking komt voor een groene subsidie op de website van Milieucentraal.

Asbest dak