30 mei 2024

Nieuwe resultaten bevestigen: teveel PFAS in eieren van hobbykippen in Zuid-Holland Zuid

Vandaag zijn er nieuwe  resultaten van het onderzoek naar PFAS in eieren in de regio Zuid-Holland Zuid bekend gemaakt. Die bevestigen dat er teveel PFAS in eieren van hobbykippen zit in de regio in Zuid-Holland Zuid.

Alle in deze regio onderzochte eieren van hobbykippen bevatten PFAS-concentraties die (veel) hoger zijn dan eieren uit een winkel. Dat blijkt uit het onderzoek dat het RIVM deed op 31 locaties van hobbykippen. Ze bevatten 6 tot 1.000 keer meer PFAS dan een gemiddeld commercieel ei.

Lees meer over het onderzoek naar PFAS in eieren van hobbykippen in Zuid-Holland Zuid  

RIVM breidt onderzoek uit over Nederland

De oorzaak van de hoge PFAS-gehalten in de eieren van hobbykippen is nog onbekend. Op basis van meerdere nationale en internationale onderzoeken is het aannemelijk dat het probleem zich niet beperkt tot Zuid-Holland Zuid. Het RIVM zet het onderzoek naar PFAS in eieren van hobbykippen en de oorzaak daarvan daarom voort op landelijk niveau.

Eieren uit de winkel het meest veilig

Totdat we weten wat de oorzaak is van de verhoogde PFAS-gehalten in eieren van hobbykippen, is het het meest veilig eieren uit de supermarkt, van speciaalzaken of van de markt te eten. Dat geldt in heel Nederland. Wil je toch eieren van eigen kippen eten? Eet dan niet alleen je eigen eieren, maar wissel ze af met eieren uit de supermarkt.

Lees meer over PFAS