16 mei 2022

Niet insmeren is levensgevaarlijk

16 mei 2022

De laatste dagen zijn er op social media berichten verschenen dat het gebruik van zonnebrandcrème gevaarlijk kan zijn. Volgens die berichten zijn de UV-filters en andere stoffen in zonnebrandcrèmes hormoonverstorend en kankerverwekkend. Let op: dit is niet waar! Zonnebrandcrème kun je veilig gebruiken.

“Er zijn geen aanwijzingen dat zonnebrandcrème kankerverwekkend is als je het gewoon op je huid smeert”, zegt dermatoloog Marlies Wakkee van het Erasmus MC, in het NOS Radio 1 Journaal. Terwijl er juist “overweldigend bewijs” is dat je voorzichtig moet omgaan met de zon. “Dat is het belangrijkste wat je kan doen om huidkanker te voorkomen”, vult Marlies aan. Regelmatig insmeren hoort daarbij.

Je huid langzaam laten wennen aan de zon, zoals sommige mensen op social media aanbevelen, biedt onvoldoende bescherming.

Advies van de consumentenbond

De Consumentenbond raadde kort geleden af de zonnebrandcrème van drie specifieke merken te gebruiken. Niet omdat er gevaarlijke stoffen inzitten, maar omdat ze niet de factor behalen die op de fles staat aangegeven. De kans op verbranden is dan dus groter dan je op grond van de fles vermoedt.

Bescherm jezelf tegen de zon!

Niet insmeren is levensgevaarlijk

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Jaarlijks zijn er ruim 80.000 mensen die de diagnose krijgen. Het is heel belangrijk om jezelf tegen de zon te beschermen. Smeren alleen is niet genoeg, want zelfs de beste zonnebrandcrème beschermt niet tegen een dag in de volle zon. Volg deze tips om jezelf te beschermen:

  • Blijf zoveel mogelijk uit de zon, vooral tussen twaalf en drie uur.
  • Draag beschermende kleding, een zonnebril en een zonnehoed.
  • Smeer je huid goed in met zonnebrandcrème met een hoge factor, minimaal factor 30. Herhaal dat iedere 2 uur en direct na het zwemmen.
  • Ga liever niet onder de zonnebank.

Meer informatie en tips voor het beschermen van kinderen tegen de zon vind je op onze pagina over UV-straling.