24 april 2020

Meer longontstekingen nabij geitenbedrijven

Ook in Overijssel, Gelderland en Utrecht hebben mensen die in de buurt van geitenbedrijven wonen een verhoogde kans op longontsteking. Dit blijkt uit het derde vervolgonderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden dat het RIVM en de Universiteit Utrecht  vandaag uitbrengen. Een verhoogde kans op longontsteking dichtbij geitenbedrijven was al eerder gevonden in Noord-Brabant en Limburg. Nu weten we dat het ook geldt voor andere gebieden in Nederland.

Wat zijn geitenbedrijven?

Geitenbedrijven zijn agrarische ondernemingen die zich richten op het fokken en houden van geiten voor verschillende doeleinden, zoals vlees, melk en vezels. Geiten zijn al eeuwenlang belangrijke bronnen van voedsel en materialen in diverse culturen.

Meer informatie over veebedrijven en gezondheid vind je hier.

Meer longontstekingen nabij geitenbedrijven

Waarom worden geiten gehouden?

Geiten worden gehouden om verschillende redenen. Allereerst leveren ze melk, die rijk is aan voedingsstoffen en wordt gebruikt voor de productie van zuivelproducten zoals kaas, yoghurt en boter. Daarnaast is geitenvlees een voedzame bron van eiwitten. In Nederland hebben we geen schaarste, maar in landen waar andere vleessoorten schaars zijn is het houden van geiten essentieel. Verder worden de huiden van geiten gebruikt voor lederwaren en kleding. Hun wol of vezels (haren) kunnen worden verwerkt tot stoffen en andere textielproducten.

Voor- en nadelen

Geiten hebben ook voordelen voor duurzame landbouwpraktijken. Ze kunnen gras en vegetatie grazen die moeilijk verteerbaar zijn voor andere dieren. Geiten hebben vaak minder ruimte en middelen nodig dan bijvoorbeeld koeien, wat geiten ook geschikt maakt voor kleinschalige landbouw.

Geitenboerderijen kunnen helaas ook voor overlast zorgen. Geiten produceren geluid, geur en afval, wat overlast kan veroorzaken in een gemeenschap. Geur van mest en urine kunnen zich verspreiden, wat onaangenaam is voor omwonenden. Daarnaast hebben inwoners die in de buurt van geitenbedrijven wonen een verhoogde kans op longontsteking.