30 maart 2023

Laat je ketel CO-vrij onderhouden

Vanaf 1 april 2023 mag je alleen een CO-vrij gecertificeerd bedrijf inschakelen voor werk aan jouw cv-ketel, gashaard of geiser. Dat is belangrijk, want zo weet je zeker dat je jouw verbrandingstoestel op de juiste manier onderhoudt. Dat verkleint de kans op een koolstofmonoxidevergiftiging. Je herkent een CO-vrij gecertificeerd bedrijf aan het CO vrij-logo.

Ketel CO-vrij onderhouden door een gecertificeerd bedrijf

Vanaf 1 april 2023 mogen alleen CO-vrij gecertificeerde bedrijven cv-ketels installeren vanwege strengere milieu- en veiligheidsnormen. Deze maatregel heeft tot doel de CO-uitstoot te verminderen en het risico op koolmonoxidevergiftiging te minimaliseren. CO-vrije certificering garandeert dat de installateurs goed zijn opgeleid in veilige en efficiënte installatietechnieken, en dat de ketels voldoen aan de nieuwste emissie-eisen. Dit draagt bij aan de algemene inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan en de volksgezondheid te beschermen. De regelgeving onderstreept de verantwoordelijkheid van de industrie om duurzame en veilige energieoplossingen te leveren en benadrukt het belang van professionele installatie voor optimale prestaties van verwarmingssystemen.

Waarom een gashaard en ketel CO-vrij onderhouden

Een gashaard en ketel moeten CO-vrij worden onderhouden om de veiligheid te waarborgen. Onvolledige verbranding van gas kan koolmonoxide (CO) produceren, een geurloos en giftig gas. Regulier onderhoud controleert de verbranding, ventilatie en rookgasafvoer, minimaliseert CO-lekken en voorkomt vergiftiging. Een goed onderhouden gashaard en ketel verminderen het risico op gezondheidsproblemen en waarborgen een veilige binnenomgeving voor bewoners.

Meer weten?

Lees alles over hoe je een  koolmonoxide-vergiftiging kunt voorkomen. Of lees meer over de campagne Stop Co Vergiftiging.

Cv Ketel Co Vrij