23 september 2020

Kwik in oude thermo- en barometers

23 september 2020

Heb jij nog een oude thermometer of barometer in huis? In oude thermometers, bloeddrukmeters en barometers kan kwik zitten. Als zo’n voorwerp kapot gaat, komt er kwikdamp vrij. En daar kun je ziek van worden.

Kwik veroorzaakt veel schade
Bij de GGD merken we dat er mensen zijn die nog een thermometer of barometer met kwik in huis hebben. Vooral in een barometer zit veel kwik. En een ongeluk zit in een klein hoekje: je kat stoot de barometer van een kastje of je slaat per ongeluk de thermometer tegen de rand van de wasbak… De kans lijkt misschien klein, maar in de praktijk gebeurt het toch.

Professioneel schoonmaakbedrijf
Als een thermo- of barometer met kwik kapot gaat, rollen en stuiteren de bolletjes kwik over de vloer. De bolletjes zijn zo klein dat je ze moeilijk kunt opruimen. Meestal moet een professioneel schoonmaakbedrijf dat doen. Vaak moet de (houten) vloer er helemaal uit en moeten er veel spullen weg. De schade is altijd groot. Daarnaast is er nog de ongerustheid die zo’n ongelukje veroorzaakt, vooral als er kleine kinderen in huis zijn. Kwik is namelijk erg giftig.

Bewaar geen kwik in huis!
Voorkom ongelukken met kwik in huis. Breng oude barometers, thermometers of bloeddrukmeters naar het chemisch afval. Breng je de spullen met de auto naar het chemisch afval? Verpak ze dan eerst in dubbel plastic.

Meer weten? Kijk op onze pagina over kwik.