30 november 2021

Koolmonoxidemelders redden levens!

29 november 2021

Brandweer Nederland en de Brandwonden Stichting startten half november hun nationale campagne over het gevaar van koolmonoxide. Dit doen ze net als andere jaren in november en februari. Koolmonoxide, ook wel CO, is een echte sluipmoordenaar. Het kan zich in je huis verspreiden zonder dat je er iets van merkt. Koolmonoxide kan ontstaan in alle toestellen waar je gas of hout in verbrandt. Ook in nieuwe cv-ketels!

Elk jaar belanden honderden mensen in het ziekenhuis door koolmonoxidevergiftiging. Sommige mensen overlijden er zelfs aan. Een koolmonoxidemelder kan je op tijd waarschuwen en je leven redden.

Koop een koolmonoxidemelder!

Hang een koolmonoxidemelder:

    • in ruimtes waar je veel bent
    • in ruimtes waar een verbrandingstoestel hangt

Let op! Een CO-melder hang je op ademhoogte. Alleen in een ruimte met een verbrandingstoestel kan de CO-melder, net als de rookmelder, aan het plafond.

Een koolmonoxidemelder is een laatste redmiddel. Maar het is natuurlijk nog beter om te zorgen dat het niet zo ver komt. Voorkom problemen door elk jaar je cv-ketel of kachel te laten controleren door een vakman. En ventileer! Laat altijd een rooster open of zet een raam op een kiertje.

Meer info

Wil je meer weten over koolmonoxide en koolmonoxidemelders? Kijk dan hier.