23 september 2022

Oude thermometer of barometer in huis?

23 september 2022

In oude thermometers, bloeddrukmeters en barometers kan kwik zitten. Als je zo’n voorwerp kapot laat vallen; rollen en stuiteren de bolletjes kwik alle kanten op. Soms meters ver weg. Die bolletjes zijn zo klein dat je ze moeilijk kunt opruimen. Blijven er bolletjes liggen? Dan verdampen ze langzaam tot kwikdamp. En daar kun je ziek van worden.

Kwik Druppel
Een druppel kwik is heel gevaarlijk
Kwik veroorzaakt veel schade

Bij de GGD merken we dat er mensen zijn die nog een thermometer of barometer met kwik in huis hebben. Én dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Een kat die een barometer van een kastje stoot of een moeder die de thermometer per ongeluk tegen de rand van de wasbak stuk slaat… De kans lijkt misschien klein, maar in de praktijk gebeurt het toch. Vaak met een grote kostenpost tot gevolg.

Professioneel schoonmaakbedrijf

Vooral in een barometer zit veel kwik en het is ontzettend moeilijk om dat weer op te ruimen. Meestal moet er een professioneel schoonmaakbedrijf komen. Vaak moet de vloer er helemaal uit en moeten er veel spullen weg. De schade is altijd groot. En dan is er nog de ongerustheid die zo’n ongelukje veroorzaakt, vooral als er kleine kinderen in huis zijn.

Bewaar geen kwik in huis!

Voorkom ongelukken met kwik in huis. Breng oude barometers, thermometers of bloeddrukmeters daarom vandaag nog naar het chemisch afval! Breng je de spullen weg? Voorkom dat het materiaal breekt en er alsnog vloeistof uit kan lekken. Verpak ze eerst in dubbel plastic en plak het dan goed dicht.

Meer weten?

Kijk verder op onze pagina over kwik.