24 mei 2022

De eikenprocessierups komt er weer aan

24 mei 2022

Heb je het al gezien? De bestrijding van de eikenproccesierupsen is in volle gang. Ondanks de inzet zullen de rupsen op sommige plaatsen weer voor overlast zorgen. De brandharen die de rupsen krijgen, veroorzaken vervelende jeukklachten. Die brandharen krijgen ze meestal in juni, maar het precieze moment is afhankelijk van het weer.

Hoe voorkom je klachten van de eikenprocessierups?

Vermijd als het kan plekken met veel nesten. Meestal staan op die plekken bordjes of zitten er waarschuwingslinten om de bomen. Maar let op: ook in bomen zonder waarschuwingslinten kunnen nesten zitten. Vooral lanen met eikenbomen zijn berucht. Ga je fietsen of wandelen? Draag dan een lange broek en lange mouwen en bedek je nek en hals. Ga niet op de grond onder besmette bomen zitten.

Wat kun je doen als je klachten hebt door de eikenprocessierups?

De brandharen veroorzaken bultjes en jeuk. Dat kan heftig zijn, meestal verdwijnen de klachten binnen een week of twee vanzelf. Strip eerst je huid met plakband en spoel daarna af met lauw water. Zo verwijder je de brandharen.

Heb je veel jeuk? Een verkoelende zalf of crème kan helpen. Ook kun je anti-allergie tabletten gebruiken om de jeuk te verlichten. Je kunt dit zonder recept bij de drogist of apotheek kopen. Vraag na welk product hiervoor het meest geschikt is.

Moet je naar de huisarts als je ‘geprikt’ bent door de haren van de eikenprocessierups?

Een enkele keer zijn de klachten heftiger. Bel de huisarts als:

  • Je heftige jeuk houdt, ook na het opvolgen van de adviezen.
  • Je last van je ogen krijgt (roodheid, zwelling) en spoelen met lauw water niet helpt. Soms geeft een brandhaar die in het oog blijft steken een oogontsteking.

Bel direct 112 bij:

  • Snel toenemende benauwdheid en/of;
  • Steeds dikkere oogleden, lippen en/of tong.

Dit wijst op een ernstige allergische reactie en dan moet je snel medische hulp zoeken.
> Lees hier meer over de eikenprocessierups