03 juni 2021

De eikenprocessierups is laat dit jaar

3 juni 2021

De eikenprocessierups is laat dit jaar door het koude en natte voorjaar. De piek van de overlast verwachten we pas in juli. Mogelijk is de overlast ook minder dan andere jaren, maar dat is nog niet zeker.

Op sommige plekken in Nederland zal er hoe dan ook weer overlast zijn. Het blijft dus belangrijk om klachten te voorkomen. Dat doe je door plekken met veel nesten te mijden en een lange boek en lange mouwen te dragen, vooral als je gaat fietsen of wandelen. Zorg daarnaast dat je niet op de grond onder bomen met nesten gaat zitten.

Wat kun je doen als je klachten hebt?

De brandharen veroorzaken bultjes en jeuk. Dat kan heftig zijn, maar meestal verdwijnen de klachten binnen een week of twee. Strip je huid met plakband en spoel af met lauw water. Zo verwijder je de brandharen. Heb je veel jeuk? Smeer de dagen daarna dan een verkoelende zalf. Ook kun je anti-allergie tabletjes gebruiken. Je kunt dit zonder recept bij de drogist of apotheek kopen.

Eikenprocessierups in een nest op een eikenboom
Eikenprocessierups in een nest op een eikenboom

Help de rups bestrijden!

Een belangrijke oorzaak van de plaag is dat de processierups te weinig natuurlijke vijanden heeft in Nederland. Het gaat dan niet alleen om vogels, maar ook om insecten, spinnen en vleermuizen. Wil jij helpen de rups te bestrijden? Zorg dan dat jouw tuin een veilige haven is voor vogels en insecten. Betegel je tuin niet helemaal, maar zorg juist voor veel verschillende bloemen, struiken en bomen. En hang vogelhuisjes op. Iedere tuinbezitter of balkonbezitter kan een steentje bijdragen.

Lees hier meer over de eikenprocessierups.