17 november 2021

Door corona ventileren nog belangrijker

Het wordt weer kouder en dat betekent dat we veel binnen zijn. Het is belangrijk om dan goed te ventileren. Door te ventileren kun je gezondheidsklachten voorkomen. Bijvoorbeeld hoofdpijn, benauwdheid en dufheid. Tijdens corona ventileren vermindert waarschijnlijk ook de overdracht van het coronavirus. Extra belangrijk dus als je bezoek hebt!

Vieze lucht eruit, schone lucht erin

Ventileren betekent: vieze lucht eruit, schone lucht erin. Zorg dat er in elke ruimte de hele dag een rooster open staat. Heb je geen roosters? Zet dan een klein raampje op een kier. Zet daarnaast elke dag een paar ramen of deuren even goed tegen elkaar open: het liefst een kwartier.

Bezoek? Nog beter ventileren!

Krijg je mensen op bezoek? Zorg dan voor extra veel frisse lucht door roosters of ramen open te zetten. Lucht de ruimte vooraf goed en doe dat ook weer na het bezoek.

Minder corona door ventileren

Open raam voor ventilatie

“Zorg voor voldoende frisse lucht” is een nieuwe basisregel om de verspreiding van het coronavirus te verminderen. We weten niet precies hoe goed ventileren helpt om verspreiding tegen te gaan. Daarom blijft het belangrijk om je te houden aan de andere basisregels, zoals afstand houden, handen wassen en thuis blijven bij klachten. Laat je bij klachten altijd testen, ook als je je coronaprikken al hebt gehaald. Wil je meer weten over ventileren en corona? Kijk dan op de site van het RIVM.

Luchtvochtigheid en corona

Het lijkt erop dat corona zich minder makkelijk verspreidt in vochtige lucht. Juist op koude winterdagen kan de lucht in huis heel droog zijn. Je kunt de lucht in je huis vochtiger maken door een natte theedoek op de verwarming te leggen. Of door de was in je huiskamer te drogen. Maar let op: te veel vocht in huis veroorzaakt schimmels en is dus ook weer niet goed. Probeer de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60% te houden. Je kunt dit meten met een luchtvochtigheidsmeter. Vraag ernaar in de bouwmarkt.