14 februari 2023

Carnaval is 1 groot feest, gehoorschade niet!

We kennen het allemaal: een flinke piep in je oren na het stappen. Het is een teken dat je oren schade hebben opgelopen door de muziek. Meestal gaat die piep vanzelf weer over. Maar hij kan ook zomaar blijven. En dat zet je leven behoorlijk op zijn kop. Gehoorschade kun je bijna nooit genezen, maar wel voorkomen. Hoe? Lees onze tips!

De impact van gehoorschade

Gehoorschade heeft een enorme impact op je leven. Harde muziek kan doofheid, tinnitus (oorsuizen) en hyperacusis (overgevoeligheid voor alle geluiden) veroorzaken. Die aandoeningen kunnen weer leiden tot slapeloosheid, depressie, eenzaamheid en arbeidsongeschiktheid. Genoeg reden dus om gehoorschade te voorkomen.

3 tips om gehoorschade tijdens carnaval te voorkomen

Met deze 3 simpele maatregelen maak je de kans op gehoorschade een stuk kleiner.

Tip 1: Draag oordoppen

De belangrijkste tip: draag oordoppen met een muziekfilter. Die beschermen je oren én je kunt nog gewoon van de muziek genieten. Je kunt de mensen om je heen ook gewoon verstaan. Je koopt standaard oordoppen met een filter vanaf 15 euro online en je kunt ze meerdere keren gebruiken. Kijk voor verkopers van goede oordoppen op Ilovemyears.nl.

Je kunt ook oordoppen op maat laten maken bij een audicien. Die zitten natuurlijke het beste, maar ze kosten wel wat meer; tussen de 100 en 200 euro.

Let op, de welbekende (gele) herriestoppers werken niet. Ze vervormen de muziek en passen niet goed in je oor. Bovendien dempen ze al het geluid, dus je kunt ook geen gesprek meer voeren. Geschikt om het gesnurk van je partner te dempen, maar niet zo geschikt voor een feestje.

Tip 2: Ga niet te dicht bij de speakers staan

Sta jij graag naast de speaker? Probeer er juist zover mogelijk van weg te blijven. Het liefst minstens 2 meter als je ergens binnen bent en 10 meter als je op een feest buiten bent.

Tip 3. Gun je oren af en toe even pauze

Carnaval is een gezellig maar intens feest. Gun je oren af en toe even rust. Neem daarom af en toe een kwartiertje geluidspauze, ook wanneer je oordoppen draagt.

Meer weten ? Kijk op onze pagina over gehoorschade door harde muziek.