Wat is gehoorschade?
Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in je oor beschadigd raken. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. De trilharen raken overbelast en gaan kapot. Dat kan in één keer gebeuren als het geluid erg hard is. Maar het gebeurt ook als je te vaak of te lang naar harde geluiden luistert.
Gehoorschade door muziek heeft alles te maken met te hard en te lang. Hoe harder de muziek, hoe korter je kunt luisteren zonder schade op te lopen.
Als de trilharen beschadigd zijn geven ze geen informatie meer door, waardoor je slechter hoort. Of ze geven de verkeerde informatie door, zoals een piep of ruis. Heb je wel eens een piep in je oren na het uitgaan? Dat is een eerste teken van gehoorschade. Die piep gaat meestal vanzelf weer over. Maar het kan ook een blijvende piep of ruis worden. Dat heet tinnitus. Ook kun je overgevoelig worden voor bepaalde geluiden, dat heet hyperacusis. Allemaal ernstige aandoeningen, waar je veel last van hebt. Lees hier hoe je er voor zorgt dat je oren gezond blijven.
Kinderen en gehoorschade
Uit onderzoek blijkt dat 14% van de Nederlandse kinderen tussen de 9 en 11 jaar al gehoorschade heeft. Dat lijkt vooral te komen doordat kinderen naar muziek luisteren op muziekspelers. Kinderen die muziek luisteren op muziekspelers hebben drie keer meer kans op gehoorschade dan kinderen die dat niet doen. Het is erg zorgelijk dat kinderen op die leeftijd al gehoorschade hebben. De periode waarin ze uitgaan en naar festivals gaan moet dan immers nog beginnen.
Gehoorschade en gezondheid
Gehoorschade heeft een enorme impact op je leven. Als je altijd een piep hoort, dan kost het meer moeite om je te concentreren, bijvoorbeeld op je studie of op je werk. Gehoorschade kan er zelfs toe leiden dat je niet meer kunt werken.
Ook krijg je door een piep of ruis in je oor vaak gevoelens van stress en angst. Het kan ook leiden tot een depressie.
Als je last hebt van lawaaidoofheid heb je vaak moeite om anderen te verstaan in een rumoerige omgeving. Bijvoorbeeld in een vergadering of op een feestje. Uit angst dat ze de gehoorschade erger maken, vermijden sommige mensen plekken met harde muziek of andere geluiden, zoals feestjes. Wil je weten hoe het klinkt als je gehoorschade hebt? Klik dan hier.
In dit filmpje vertelt Iris wat een piep in haar oren voor haar betekent.
Op de pagina Gehoorschade voorkomen lees je hoe je je oren beschermt tegen te harde muziek.