16 september 2021

Blijf uit de rook!

16 september 2021

Is er brand bij jou in de buurt? Ga dan niet buiten in de rook staan. Het is belangrijk dat je zo min mogelijk rook inademt. Als er rook in jouw omgeving hangt, ga dan naar huis en doe je ramen en deuren dicht. Ventilatie zet je uit. Het maakt niet uit wat er brandt. Rook is altijd ongezond.

Rook is altijd slecht

Als er ergens brand is, willen veel mensen gaan kijken. Dat is begrijpelijk, want een brand is spannend en je wilt graag weten waar al die sirenes naar toe gaan. Maar het is eigenlijk precies wat je niet moet doen. Als je bij een brand gaat staan kijken, is de kans groot dat je rook inademt. En rook is altijd slecht. Schone rook bestaat niet. Elke rookwolk bevat schadelijke stoffen. Dus niet alleen de rook van chemische branden. Ook van woningbranden, branden bij bedrijven, voertuigen en zelfs bos- en heidebranden. Rook inademen kan leiden tot brandende ogen en een geïrriteerde neus, keel of luchtwegen. Hoe dichter je bij de brand bent, hoe sneller je last krijgt.

NL alert

Bij een brand in jouw omgeving, wil je weten wat er aan de hand is en wat je moet doen. Daarom is er NL-Alert. Je ontvangt NL-Alert op je mobiel. NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over een noodsituatie. In ieder NL-Alert bericht staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je informatie en updates kunt vinden.
Meer weten over de gezondheidseffecten van rook of over NL-alert? Kijk dan op de pagina Rook en roet bij brand.