Hoe voorkom je gehoorschade?
In disco’s en op festivals wordt hele harde muziek gedraaid. Je kunt er in één klap je oren mee kapot maken. Er zijn geen wetten of regels die je beschermen tegen te harde muziek tijdens het uitgaan. Wil je lekker uitgaan en naar muziek luisteren en toch gezonde oren houden? Volg dan onderstaande tips.
Ga veilig om met geluid
Draag oordoppen tijdens het uitgaan. Schuimdoppen (de bekende ‘herriestoppers’) raden we af. Ze vervormen de muziek en passen vaak niet goed in je oor. Ze beschermen dan dus ook niet. Koop in plaats daarvan oordoppen met een muziekfilter. Die beschermen je oren, én zorgen ervoor dat je van de muziek kunt blijven genieten. Je kunt de mensen om je heen ook gewoon verstaan. Je kunt oordoppen met een filter online kopen of ze op maat laten maken bij een audicien. Die passen het beste, maar zijn wel een stukje duurder dan de standaard oordoppen.
Luister je zelf naar muziek op bijvoorbeeld je smartphone? Stel een volumebegrenzer in. Dan weet je zeker dat je veilig luistert. Lees meer over veilig muziek luisteren.
Op Gehoorschade (jouwggd.nl) is speciaal voor jongeren van 13 tot 23 jaar meer informatie over gehoorschade te vinden en tips om dat te voorkomen.
Meten=weten
Download een decibelapp. Let op, elke 3 dB harder is een verdubbeling van het geluid! Het scheelt dus nogal of de muziek op 100 dB of op 103 dB staat. Dat is 2x zo hard! In het filmpje hoor je hoe hard 10, 20 of 100 dB ongeveer is. Is het geluid harder dan 80 decibel? Neem dan maatregelen: gebruik je oordoppen of zoek een rustigere plek. Ga in geen geval dicht bij de geluidboxen staan.
Check regelmatig of je gehoorschade hebt
Doe elk jaar een (online) hoortest.
Wat kun je als ouder doen om gehoorschade bij je kind te voorkomen?
Luistert jouw kind ook zo graag naar muziek? Als ouder kun je een paar dingen doen om het gehoor van je kind te beschermen:
- Kies een veilige muziekspeler. Een veilige muziekspeler heeft een volumebegrenzer van 85 decibel (dB) en kan niet harder dan 100 dB. Ook geeft de speler een waarschuwing als je boven de 85 dB uitkomt.
- Kies een veilige koptelefoon. Een goede koptelefoon of oortjes sluiten je oren af voor geluid in je omgeving.
- Heeft je kind wel eens een piep of ruis nadat hij muziek heeft geluisterd? Dat kan een teken zijn dat het gehoor al een kleine beschadiging heeft opgelopen. Als de piep vaker voorkomt of een aantal dagen aanhoudt, ga dan langs bij de huisarts. Het is ook een duidelijke waarschuwing dat je kind zijn luistergedrag aan moet passen, want eenmaal beschadigde gehoorcellen herstellen niet meer. Je kind kan zelf online testen hoe goed hij of zij hoort met de Kinderhoortest (6-12 jaar) of de Oorcheck hoortest (vanaf 12 jaar).
- Gaat jouw kind al naar (school)feestjes? Geef dan een setje oordoppen met muziekfilter mee. Dankzij de filter blijft de muziek optimaal klinken en versta je je vrienden ook nog goed. En wijs de organisator van het feest eventueel op het Geluidsadvies schoolfeesten.
Op de pagina Harde muziek en Gezondheid vind je meer informatie over gevolgen van gehoorschade.