23 november 2023

Verwarm je huis veilig, voorkom koolmonoxidevergiftiging

De dagen worden korter en de temperaturen gaan omlaag. Tijd om de verwarming weer aan te zetten. Veel huizen in Nederland hebben nog een CV-ketel, geiser, gashaard of gaskachel. Is de installatie niet goed aangesloten of onderhouden door een CO-vrij gecertificeerd bedrijf? Dan is er een groter risico op koolmonoxidevergiftiging.

Geen CO-vrij logo? Geen klus!

CO-vrij gecertificeerde bedrijven herken je aan het CO-vrij-logo en zijn ook te vinden in het register gasverbrandingsinstallaties. Een installateur heeft daarnaast altijd een legitimatie mee. Daarmee kan hij kan bewijzen dat hij voor een gecertificeerd bedrijf werkt. Bedrijven die niet in het register staan, mogen geen klussen doen aan gasverbrandingsinstallaties. Let op: je mag dus ook niet zelf klussen aan een gasverbrandingsinstallatie.

Koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas. Je ruikt, proeft en ziet het niet. Maar mensen die het inademen, kunnen ernstige gezondheidsklachten krijgen en zelfs overlijden. Jaarlijks zorgt koolmonoxidevergiftiging voor tien tot twintig doden en ten minste tweehonderd ziekenhuisopnames. Vaak komt koolmonoxide een huis binnen door een niet goed geïnstalleerde of onderhouden gasverbrandingsinstallatie. Bijvoorbeeld een cv-ketel, geiser, gaskachel, gashaard of rookgasafvoer.

Lees meer over koolmonoxide

Liever kijken dan lezen? Bekijk op Steffie simpele uitleg over koolmonoxide. Wat moet je doen bij klachten door koolmonoxide? Koolmonoxide (CO) is een gevaarlijk gas. Het gevaarlijke aan koolmonoxide is dat je het niet ruikt of proeft. Je merkt er dus niets van als er koolmonoxide in huis is. Maar als je het inademt kun […]

Meer lezen over koolmonoxide