26 april 2023

Tips voor een groene, koele tuin

Een groene tuin is een koele tuin! En dat is erg fijn in de warme zomermaanden, wanneer je af wilt koelen. Maar, hoe doe je dit? We delen graag onze tips.

Zet bomen in je tuin

Bomen zorgen voor schaduw en koelen de omgeving sterk af. Zoek een boom die goed past bij het formaat van jouw tuin; niet te groot en niet te klein. Je kunt ook kiezen voor een boom met half open bladerdak, zodat het niet te donker wordt. Vraag advies aan een het tuincentrum.

Veel tegels in je tuin? Haal ze eruit!

Tegels maken je tuin op warme dagen nog warmer. Ze nemen de zonnestralen op en veranderen je tuin in een hete oven. Haal dus zoveel mogelijk tegels uit je tuin en plant op de vrijgekomen plekken gras, struiken, of (kleine) boompjes.

Zorg voor (half)schaduw met een pergola

Met een pergola zorg je voor schaduw en koelte in je tuin. Een  klimroos of druivenplant over de pergola zorgt voor extra sfeer én verkoeling. Zo’n plant geeft veel meer koelte dan bijvoorbeeld een parasol of canvas doek.

Kies voor een haag of een begroeide schutting

Een muur of houten schutting geeft extra warmte en houdt de wind tegen. Een haag of begroeide schutting geeft koelte, laat de wind door en geeft ook nog eens een thuis aan beestjes in je tuin.  

Tips voor een groene, koele tuin

Maak gevels of daken ook groen

Heb je een plat dak op je huis, schuurtje of overkapping? Dan kun hier plantjes op laten groeien. Die houden minder hitte vast dan het zwarte bitumen. Je moet hiervoor wel zeker weten of jouw dak het gewicht kan dragen. Vraag hiervoor advies aan een groene-daken-specialist.

Heb je een gevel die veel zonlicht weerkaatst in je tuin? Overweeg dan om hier klimop of een andere klimplant tegenaan te laten groeien voor extra koelte.