15 januari 2024

Pas op met Kwik!

In oude thermometers, bloeddrukmeters en barometers kan kwik zitten. Als je zo’n voorwerp kapot laat vallen, rollen en stuiteren de bolletjes kwik naar alle kanten. Soms meters ver weg. Die bolletjes zijn zo klein dat je ze moeilijk zelf kunt opruimen. Blijven er bolletjes liggen? Dan verdampen ze langzaam tot kwikdamp. En daar kun je erg ziek van worden.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Kwik Bolletjes en kwikthermometer

Bij de GGD merken we dat er mensen zijn die nog een thermometer of barometer met kwik in huis hebben. Én dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Een kat die een barometer van een kastje stoot of iemand die de thermometer per ongeluk tegen de rand van de wasbak stuk stoot….de kans lijkt misschien klein, maar in de praktijk gebeurt het toch.

Voorkom hoge kosten

Vooral in een barometer zit veel kwik en het is heel moeilijk om dat op te ruimen als de barometer lekt of valt. Meestal moet er een professioneel schoonmaakbedrijf komen. Vaak moet de vloerbedekking of het laminaat er helemaal uit en moeten er veel spullen weg. De schade is altijd groot en kan oplopen tot tienduizend euro. En dan is er nog de ongerustheid die zo’n ongelukje veroorzaakt, vooral als er kleine kinderen in huis zijn.

Breng kwik naar het chemisch afval

Voorkom ongelukken met kwik. Heb je oude barometers, thermometers of bloeddrukmeters in huis? Verpak ze dan in dubbel plastic en breng ze vandaag nog naar het chemisch afval bij jouw milieustraat!

Meer weten? Lees alles over kwik en het ervaringsverhaal van Gerda en Monique. Hun kwikbarometers gingen kapot.

Ook interessant

Gerda de la Rie had haar man voor zijn verjaardag een barometer cadeau gedaan. Een prachtig apparaat dat een mooie plek in de gang kreeg. Ze waren er erg blij mee, totdat de stofzuigerstang per ongeluk tegen de barometer viel en daarmee het cadeau van de muur stootte. De gevolgen waren groot en daarom deelt […]

Meer lezen

Rob van Aalsburg is arts Milieu en Gezondheid bij de drie GGD’en in Brabant. De impact van een ongelukje met kwik maakte veel indruk op hem. Zorgeloos spelen bij oma Een telefoontje van een bezorgde moeder komt binnen bij de GGD. De kinderen hebben bij oma gespeeld en daar is een oud potje kwik omgevallen. […]

Meer lezen