16 juli 2020

Je ziet het niet, maar het is er wel…

16 juli 2020

Op een zomerse avond steken veel mensen graag de barbecue of vuurkorf aan. Gezellig de dag afsluiten met vrienden of familie. Maar wat voor de één gezellig is, kan bij een ander leiden tot hinder en gezondheidsklachten. De rook zorgt voor schadelijke stoffen in de lucht, voor jou en voor je buren. Dat is voor niemand gezond, maar kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen hebben er extra last van.

Wist je dat…
• ongeveer 1 op de 3 Nederlanders (32%) last heeft van houtstook? Dit gaat vooral over geuroverlast, irritaties van ogen en luchtwegen en het dicht moeten laten van ramen en ventilatieroosters.
• veel mensen schade aan hun gezondheid krijgen door houtrook en fijnstof? Zoals klachten aan luchtwegen, hart en bloedvaten, en stress door langdurige geuroverlast.
• rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren kan binnendringen?
• het verboden is om afval of geverfd of geïmpregneerd hout te verbranden? Bij verbranding ervan komen onder andere zware metalen vrij.

Je kunt de hoeveelheid schadelijke stoffen in je tuin verminderen door anders te stoken. Stap bijvoorbeeld over op een elektrische barbecue. Wil je weten wanneer je jouw vuurkorf of barbecue beter uit kunt laten? Stookwijzer.nu geeft advies, op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in jouw buurt. Als het RIVM op basis van de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit afraadt om hout te stoken, zal hier een stookalert voor worden afgegeven. Dit kun je zien op rivm.nl/stookalert en in de stookwijzer. Kijk ook hier voor meer informatie.

Barbecue rookoverlast