03 juli 2024

Blijf Uit De Zon Dag

Na alle regen dit voorjaar gaat de zon deze zomer hopelijk lekker schijnen. Dan kun je al snel vergeten om op tijd de schaduw op te zoeken of je in te smeren. Op 3 juli is het blijf uit de zon dag. Deze dag is in het leven geroepen als een reminder om voorzichtig te zijn in de zon.

De gevaren van de zon

Als je vaak onbeschermd in de zon zit, raakt je huid beschadigd en loop je een hoger risico op huidkanker. Ook als je nooit verbrandt kan zonlicht je huid beschadigen. Het is daarom belangrijk om jezelf altijd goed te beschermen tegen de zon.

Tips om jezelf te beschermen tegen de zon


De kans op zonschade verkleinen, is simpel: bescherm jezelf (en je kinderen) goed tegen de zon. Dat doe je door weren, kleren en smeren:

  • Weren: Blijf zoveel mogelijk uit de zon, vooral tussen twaalf en drie uur. Zoek de schaduw op of blijf binnen.
  • Kleren: Draag beschermende, lichte kleding, een zonnebril en een zonnehoed. Laat kinderen niet te lang in hun blootje of in zwemkleding lopen. Trek ze op tijd een droog shirtje aan en zet een petje en een zonnebril op tijdens het spelen. Natte kleren laten meer UV-straling door.
  • Smeren: Smeer je huid goed in met zonnebrandcrème met een hoge factor, minimaal factor 30 en voor kinderen liefst factor 50. Als je te dun smeert, gaat de bescherming flink omlaag. Smeer dus dik en gebruik minstens 7 theelepels per keer.

Let op: aan of op het water verbrand je extra snel doordat de zon weerkaatst. Daar is niet tegenop te smeren. Ga je varen of breng je een dag door op het strand? Zorg dan dus zeker voor een parasol en bedekkende kleding, een zonnebril en een hoed.

Zonnebrandcrème is niet gevaarlijk

Op social media lees je wel eens dat zonnebrandcrème gevaarlijk kan zijn. Volgens die berichten zijn de UV-filters en andere stoffen in zonnebrandcrèmes hormoonverstorend en kankerverwekkend. Dit is niet waar. Zonnebrandcrème kun je veilig gebruiken, ook voor kinderen. Er zijn geen aanwijzingen dat zonnebrandcrème kankerverwekkend is. Terwijl er juist veel bewijs is dat je voorzichtig moet omgaan met de zon.

Jongetje zit in de schaduw onder een parasol