17 augustus 2023

Heb jij ambrosia in je tuin? Haal hem weg!

In deze periode staat de ambrosiaplant in bloei. Tijd om te checken of je een verdwaalde ambrosiaplant in je tuin hebt en hem te verwijderen. Want een bloeiende ambrosia is een plaag voor mensen met hooikoorts.

Via zaadmengsels binnengekomen

De alsemabrosia is een plant die eigenlijk niet in Nederland thuishoort. Hij is ons land binnengekomen via vogelzaad en bloemenzaadmengsels en helaas voelt hij zich prima thuis in Nederland. We zie hem daardoor steeds meer, bijvoorbeeld in tuinen en in bermen. Hij kan, ook als je hem niet zelf hebt gezaaid, dus zomaar in je tuin voorkomen.

Alsem Ambrosia Plant
Alsemambrosia (via nvwa.nl)

Ernstige hooikoortsklachten

Het probleem met Ambrosia is dat de plant ernstige hooikoortsklachten veroorzaakt. Een bloeiende ambrosia verspreidt héél veel pollen in de lucht, veel meer dan andere hooikoortsplanten. Die pollen veroorzaken ook nog eens heftige klachten. Tot slot bloeit de plant laat in het seizoen bloeit, van eind augustus tot eind oktober. Daardoor duurt het hooikoortsseizoen twee maanden langer.

Ambrosia bestrijden

Inmiddels mogen er geen ambrosiazaden meer in vogelzaad zitten. Maar het is wel zaak dat we de plant met zijn allen bestrijden, om te voorkomen dat hij zich hier verder uitzaait. Check daarom je tuin op Ambrosia en haal hem weg. Hoe herken je de ambrosia plant en hoe haal je hem veilig weg? Op onze pagina over Ambrosia krijg je antwoord op al deze vragen.