Op zoek naar de bron
Als je last hebt van een geluid dan is het logisch om de bron te zoeken. Want als je de bron uitzet, dan is het probleem opgelost. Wat kun je doen om de bron te vinden?
- Zet de hoofdschakelaar van de elektriciteit in je huis uit. Hoor je de bromtoon niet meer? Dan komt het geluid uit jouw woning. Zet alle apparaten uit, en daarna één voor één aan. Zo ontdek je wat de boosdoener is.
- Komt het geluid niet uit je eigen woning? Noteer dan een tijdje waar en wánneer je het geluid hoort.
- Bel vervolgens de gemeente of de omgevingsdienst. Zij kunnen kijken of er iets is veranderd in je omgeving. Bijvoorbeeld of er een nieuw bedrijf is gekomen of een nieuw ventilatiesysteem op een gebouw. Soms doet de omgevingsdienst een meting bij je thuis.
Op de pagina Hinder van een bromtoon en gezondheid lees je meer over de mogelijke gevolgen en oorzaken van hinder van een bromtoon.
Als de bron niet te vinden is…
Op een gegeven moment zijn de mogelijkheden om een bron te vinden uitgeput. Wat kun je doen als je de bron niet hebt gevonden? Of als er misschien geen bron is? De hinder is er nog steeds. Het is dan zaak om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Bespreek je klachten met je huisarts. De huisarts kan doorverwijzen naar specialistische hulp. Die hulp is meestal gericht op het leren omgaan met de klachten.
Soms vinden mensen dat deze behandeling het probleem niet serieus neemt. Het lijkt alsof we het afdoen als een psychisch probleem. Het probleem is dat op zich niet, maar de gevolgen vaak wel. Als je veel hinder hebt dan kan dat een behoorlijke psychische last met zich meebrengen: concentratiemoeilijkheden, vermoeidheid, depressie, angst en snel geïrriteerd zijn. Het is belangrijk om die psychische last te verminderen. Juist als we de oorzaak van de hinder niet kunnen wegnemen. Meer informatie vind je in onderstaand filmpje. Ook kun je kijken op de website van Stichting Hoor Mij.
Praktische tips om de hinder te verminderen:
- Probeer zo min mogelijk aandacht te schenken aan de bromtoon. Zoek afleiding, onderneem activiteiten in de buitenlucht, maar las wel rustpauzes in.
- De bromtoon valt het meest op in een stille omgeving. Een radio, ventilator of zelfs een tikkende klok kan helpen.
- Overleg met je audicien of audioloog over een ruismaskeerder. Dat is een apparaatje dat de omgeving verrijkt met andere geluiden. Je gehoor en vooral je hersenen verleggen de aandacht naar de andere geluiden. Heb je (nog) geen maskeerder? Dan kan de radioruis, een ventilatorgeluid of een kabbelend fonteintje ook tegengeluid bieden.
In onderstaand filmpje vind je meer informatie en praktische tips. Het filmpje gaat over tinnitus, maar kan ook nuttig zijn voor mensen die hinder hebben van een onbekende bron.