Voorkom contact met de reuzenberenklauw!
Reuzenberenklauw veroorzaakt pijnlijke huidklachten. Het is dan ook belangrijk om contact met de plant te voorkomen. Vooral kinderen beseffen het gevaar niet. Ze vinden het leuk om verstoppertje te spelen onder de grote bladeren. Spelen je (klein)kinderen op een terrein waar de plant voorkomt? Vertel ze wat een berenklauw is en wat de gevaren zijn. Zorg dat ze niet tussen de planten spelen. Zo voorkom je brandwonden. Heb je de planten toch aangeraakt? Lees hier wat je dan het beste kunt doen.
Ook voor honden is de reuzenberenklauw gevaarlijk. Ze kunnen ook brandwonden krijgen, net als mensen.
Hoe herken je de reuzenberenklauw en de gewone berenklauw?
De reuzenberenklauw herken je aan de volgende kenmerken:
- Het meest opvallende aan een volwassen reuzenberenklauw is de grootte: de planten kunnen wel drie tot vijf meter hoog worden.
- De plant bloeit van juni tot ver in de herfst met grote witte bloemschermen. De witte bloemschermen kunnen een halve meter groot worden.
- De bladeren kunnen tot een meter groot worden. Ze hebben scherpe driehoekige insnijdingen, een duidelijk ‘gezaagde’ bladrand en ze zijn licht- tot donkergroen en lichtglanzend.
- De stengel kan vijf tot tien centimeter dik zijn en is bezet met harde haren. De stengel heeft paarsrode vlekken en strepen.
De plant zie je vaak langs autowegen, spoorwegen, voetpaden en in het bos. Hieronder zie je foto’s van de reuzenberenklauw.
-
-
Reuzenberenklauw voorbeeld 1
-
-
Reuzenberenklauw voorbeeld 2
-
-
Reuzenberenklauw voorbeeld 3
Bron: WUR.nl
De gewone berenklauw lijkt erg op de reuzenberenklauw. De gewone berenklauw wordt minder hoog. De stengel heeft geen rode vlekken zoals de reuzenberenklauw en het blad is minder scherp gekarteld. Bij aanraking breken de haartjes op de stengels minder makkelijk af en de kans dat je sap op je huid krijgt is kleiner. De gewone berenklauw is daarom minder gevaarlijk dan de reuzenberenklauw. Toch is het verstandig om ook voor de gewone berenklauw de adviezen op te volgen die gelden voor de reuzenberenklauw om klachten te voorkomen.
Twijfel je of je met een (reuze)berenklauw te maken hebt? Er zijn verschillende apps die je kunnen helpen om vast te stellen welke plant het is. Bijvoorbeeld Pl@ntNet of Plantsnap. Ze zijn te vinden in de App Store of Google Play.
Help met bestrijden van de reuzenberenklauw
De reuzenberenklauw is niet alleen gevaarlijker maar hoort, anders dan de gewone berenklauw, ook niet thuis in Nederland. En de plant verspreidt zich ook nog eens snel. Daarom is het belangrijk om de reuzenberenklauw te bestrijden.
Staat er reuzenberenklauw in je tuin? Haal de plant voorzichtig weg. Doe dat voordat de plant gaat bloeien en zaad vormt. Zo voorkom je dat de plant zich verspreidt. Het beste kun je hiervoor een hoveniersbedrijf inschakelen. Wil je het toch zelf doen? Ga dan als volgt te werk:
- Draag beschermende kleding (een regenpak en rubber handschoenen)
- Zet een beschermende bril op.
- Steek de plant 15-20 cm onder de grond af. Houd in de gaten of de plant toch weer uitloopt. Verwijder hem dan opnieuw.
- Spoel de kleding daarna af met veel water.
- Voer de planten af via het groenafval.
Heb je de plant gezien in bermen of parken? Bel dan de gemeente. Die zal de planten laten verwijderen.