Ambrosia, de hooikoortsplant

Ambrosia is een plant die ernstige hooikoortsklachten veroorzaakt. Maar ambrosia is veel vervelender dan andere hooikoortsplanten. Dat komt omdat:

  • een bloeiende ambrosia héél veel pollen in de lucht verspreidt;
  • die pollen een heftigere allergische reactie veroorzaken dan andere pollen. Astmapatiënten reageren soms sterk op ambrosiapollen en kunnen ernstige klachten krijgen;
  • de plant ook huidklachten veroorzaakt als je hem aanraakt;
  • de plant laat in het seizoen bloeit, van eind augustus tot eind oktober. Daardoor duurt het hooikoortsseizoen twee maanden langer.

Ambrosia komt helaas op steeds meer plekken in Nederland voor. Maar hoe herken je ambrosiaplanten en wat moet je doen als je ze tegenkomt?

Heb je last van hooikoorts?

De kans op pollen verschilt per dag en hangt vooral af van het weer. Op warme dagen met een wat wind, heb je meer kans op klachten.

Tips om klachten te voorkomen

Ambrosiaplanten herkennen en bestrijden

Door de warmere en langere zomers van de afgelopen jaren kan ambrosia zich steeds makkelijker in Nederland verspreiden. Als we niets tegen de plant doen, krijgen we te maken met extra hooikoortsklachten. Daarom moeten we met zijn allen ambrosiaplanten bestrijden.

Hoe herken je ambrosia?

De meest voorkomende soort in Nederland is de alsemambrosia. Daarnaast komen ook de zandambrosia en de driedelige ambrosia voor.

Alsemambrosia kan wel anderhalve meter hoog worden. De bladeren zijn dubbelgeveerd en de stengel heeft lange haren. De stengel is groen. De plant lijkt erg op bijvoet, maar bij bijvoet is de bovenkant van het blad donkerder dan de onderkant van het blad. Bij ambrosia hebben de bladeren aan de onderzijde en de bovenzijde dezelfde kleur. De plant bloeit laat, van eind augustus tot oktober. Ambrosia heeft kleine, onopvallende bloemen in trosjes.

Ambrosiaplant
Ambrosiaplant (NVWA)
Ambrosiasteel
Ambrosiasteel (NVWA)

Let op: de ambrosia lijkt veel op boerenwormkruid en bijvoet. Twijfel je? Er zijn apps die je kunnen helpen om ontdekken welke plant het is. Bijvoorbeeld Pl@ntNet of Plantsnap. Ze zijn te vinden in de App Store of Google Play.

Heb jij ambrosiaplanten in je tuin?

Ambrosia is via zaad in vogelvoer en bloemenzaadmengsels in ons land terechtgekomen. Heb je de afgelopen jaren vogels in je tuin gevoerd? Dan is het mogelijk dat op die plek ineens ambrosiaplanten gaan groeien. Het is belangrijk dat je die planten verwijdert en vernietigt. Ga als volgt te werk:

  • Verwijder de plant het liefst voordat hij bloeit, dus vóór eind augustus. Zo voorkom je dat de plant pollen en zaden verspreidt. De zaden kunnen na 40 jaar nog steeds kiemen.
  • Ambrosia kan huidklachten veroorzaken. Draag daarom altijd handschoenen als je ambrosiaplanten gaat verwijderen. Draag handschoenen en lange mouwen. Bloeit de plant al? Gebruik dan ook een mondkapje en veiligheidsbril. En trek een bloeiende plant uit in de namiddag. De meeste pollen zijn dan al vrijgekomen.
  • Verwijder de plant liefst met de hele wortel. Anders loopt de plant weer uit.
  • Stop de plant in een vuilniszak, sluit de vuilniszak af en gooi hem in de container voor restafval. Gooi de plant dus niet in de groencontainer en ook niet op de composthoop!

Ambrosia gespot? Maak een melding!

Ambrosia kun je tegenkomen in bermen, op braakliggende grond of op akkers. Heb je ambrosiaplanten gezien, maar staan ze niet in je eigen tuin? Verwijder ze dan niet, maar doe wel een melding via waarneming.nl. Voeg bij de melding ook een foto van de gevonden plant. Dat is nodig om te kunnen checken of het echt om ambrosia gaat. Waarneming.nl vraagt dan de eigenaar van het terrein om de planten verwijderen.

Heb je ambrosiaplanten gezien?

Als we niets doen tegen ambrosia krijgen we te maken met extra hooikoortsklachten. Als je de planten meldt, vraagt Waarnemening.nl aan de eigenaar om de planten verwijderen.

Maak een melding

Veelgestelde vragen over ambrosia

Nee, je mág de plant laten staan. Maar het is beter om hem te verwijderen. Zo voorkom je dat de plant klachten veroorzaakt en zich verder verspreidt.

Het is het beste om de plant met de hand te verwijderen, omdat je ze dan met wortel en al kunt weghalen. Maar als er veel ambrosiaplanten in je tuin staan, kun je de planten ook maaien. Dat kun je het beste begin september doen. Maai je eerder, dan kunnen de planten opnieuw uitgroeien. Maai je later, dan hebben de planten al zaad verspreid. Let op:

  • Draag tijdens het maaien een lange broek, lange mouwen en handschoenen. Staat de ambrosia al in bloei? Draag dan ook een mondkapje en een veiligheidsbril.
  • Stel de grasmaaier in op een maaihoogte van 2 tot 6 cm. Staan de ambrosiaplanten in een grasveld? Dan is 10 cm voldoende. Het gras voorkomt dat de planten weer gaan groeien.
  • Komen de planten toch weer op? Maai dan een tweede keer.

Er zijn geen chemische middelen voor consumenten om ambrosia goed en veilig te bestrijden. 

In vogelvoer en andere zaadmengels kunnen onbedoeld zaden van ambrosia zitten. Wil je toch graag vogels voeren? Vraag in de winkel naar ambrosiavrij vogelzaad.

Zorg eerst dat je zeker weet dat het ambrosia is. Meld dit dan op waarneming.nl, en ook aan je buurman. Vertel hem dat hij de plant beter kan weghalen en waarom. En wijs ook naar de informatie op deze website. Hij kan dan lezen wat hij moet doen.

Afbeeldingen van de ambrosia plant

Hieronder staan foto’s van de ambrosiaplant. De plant lijkt veel op boerenwormkruid en bijvoet. Deze afbeeldingen zijn geleverd door Flora van Nederland.

Ambrosia Plant
Ambrosia (copyright Flora van Nederland)
Ambrosia Herkenbaar Deel Van De Plant
Ambrosiaplant (copyright Flora van Nederland)
Ambrosia Plant In Zijn Omgeving
Ambrosia in haar omgeving (copyright Flora van Nederland)
Ambrosia Stengel Behaard
Ambrosiastengel is behaard (copyright Flora van Nederland)
Ambrosia Plant Blad
Ambrosia blad (copyright Flora van Nederland)
Ambrosia Nerven Blad
Ambrosia nerven blad (copyright Flora van Nederland)
Ambrosia Mannelijke Bloem
Ambrosia mannelijke bloem (copyright Flora van Nederland)
Ambrosia Plant Vrouwelijke Bloem
Ambrosia vrouwelijke bloem (copyright Flora van Nederland)
Ambrosia Bloemkleur
Ambrosia bloemkleur (copyright Flora van Nederland)
Verschil Ambrosia En Boerenwormkruid En Bijvoet
Verschil tussen ambrosia, boerenwormkruid en bijvoet (copyright Flora van Nederland)
Opvallende Bladstand Ambrosia
Opvallende bladstand ambrosia (copyright Flora van Nederland)
Stuifmeel Van De Ambrosia Plant
Stuifmeel van de ambrosiaplant (copyright Flora van Nederland)

Ook interessant

Contact met het sap van de reuzenberenklauw veroorzaakt brandblaren op je huid.
Informatie over reuzenberenklauw
De brandharen van de eikenprocessierups veroorzaken jeuk en huiduitslag.
Informatie over eikenprocessierups