Hoe weet ik of er muizen in huis zitten?
Soms kun je horen dat er muizen in huis zijn, vooral ’s avonds als ze actief zijn. Maar je kunt het ook zien aan muizenkeutels. De keutels lijken op hagelslag: ze zijn een halve centimeter groot, langwerpig en spits aan de uiteinden. Vaak zie je ook aangevreten verpakkingen van voedsel. Ook vind je soms op zolder knaagsporen aan zakken en dozen met opgeborgen spullen. Zo verzamelen muizen bouwmateriaal voor hun nesten.
Welke soorten muizen zijn er?
Sommige muissoorten zijn een beschermde diersoort. Daarom is het goed om te weten welke muis er in je huis zit. De huismuis komt het vaakst voor in huis. Maar soms zie je muizen met een slurfvormige, spitse snuit. Dat zijn spitsmuizen. Ze lijken veel op muizen maar ze zijn het niet. De spitsmuis is een insecteneter en familie van de egel. De huisspitsmuis komt ook in huizen voor. Andere soorten muizen, bijvoorbeeld veldmuizen en bosmuizen, leven meestal buiten. In de herfst of winter verhuizen ze soms naar binnen.
Bos- en veldmuizen en de huisspitsmuis zijn beschermde diersoorten. Je mag ze alleen bestrijden ín je huis, en zonder gebruik van gif. Wil je weten wat voor muis er in je huis zit? Kijk dan hier. Kom je er nog niet uit? Het KAD kan je helpen met herkennen om wat voor soort muis het gaat en geeft ook bestrijdingstips. Daar zijn kosten aan verbonden, maar voor inwoners van deze gemeenten is het gratis.
Waar kan ik muizengif krijgen? En welk middel moet ik dan gebruiken?
Je komt verschillende soorten muizengif tegen in winkels. Sommige soorten zijn erg giftig. Als ze in het milieu terecht komen breken ze moeilijk af. Daardoor kunnen ze gevaarlijk zijn voor mensen en andere dieren. Om jezelf en je omgeving te beschermen is het belangrijk dat je alleen veilig muizengif koopt. Koop nooit muizengif als de ingrediënten er niet opstaan. Meer informatie over muizengif en waar je op moet letten als je het wilt kopen vind je op de website Waarzitwatin.nl van het RIVM.
Waar vind ik een ongediertebestrijder?
Het Kennis en Adviescentrum Dierplagen (KAD) heeft een bedrijvenregister. Of zoek op internet via een zoekmachine naar een ongediertebestrijder bij jou in de regio.
Wie kan een hantavirusinfectie krijgen?
Iedereen kan hantavirus krijgen. De kans dat je besmet raakt, is wel erg klein. En met een paar simpele maatregelen kun je die kans nog verder verkleinen. Lees hier wat je kunt doen om te voorkomen dat je besmet raakt. Sommige mensen hebben meer kans om ziek te worden:
- mensen die in het bos werken;
- boeren;
- mensen die in of vlakbij een bos of weilanden wonen;
- mensen die in een ruimte komen waar veel muizen of ratten zitten of hebben gezeten. Bijvoorbeeld oude huizen, schuren of vakantiehuisjes die een tijd niet gebruikt zijn.
Is er een vaccin tegen het hantavirus?
Nee, er is geen vaccin tegen de typen van het hantavirus die in Europa voorkomen. De kans dat je het hantavirus in Nederland oploopt is erg klein. En met een paar simpele maatregelen kun je die kans nog verder verkleinen. Lees hier wat je kunt doen om te voorkomen dat je besmet raakt.
Er zijn verschillende soorten hantavirussen. Als je de ziekte hebt gehad, bouw je afweerstoffen op. Maar alleen voor het soort hantavirus waar je ziek door bent geworden. Je kunt dus vaker hantavirus krijgen.
Is er een behandeling bij een hantavirusinfectie?
De meeste mensen herstellen helemaal, maar het kan soms wel enkele weken duren. Er is geen speciaal medicijn tegen het hantavirus. Als de nieren niet meer goed werken is soms opname in het ziekenhuis nodig.
Ik ga kamperen bij de boer. Loop ik nu meer risico?
Op een boerderij zijn mogelijk muizen en ratten. Bij situaties en activiteiten waarbij je in aanraking komt met knaagdieren of hun uitwerpselen kún je het hantavirus oplopen. Maar de kans dat je ziek wordt van het hantavirus is erg klein.
De kans op besmetting is het grootst als je besmette stofdeeltjes inademt. Dat gebeurt vooral op plaatsen waar knaagdierenuitwerpselen lange tijd hebben kunnen drogen, zoals nesten, zolders of vakantiehuisjes die een tijd leeg hebben gestaan. Als je deze plekken eerst goed lucht en nat schoonmaakt, verklein je de kans dat je besmet raakt met het hantavirus flink.