Hoe ziet kwik er uit?
Kwik is een zilverkleuring metaal. Bij kamertemperatuur is het een vloeistof. Kwikdruppeltjes rollen als bolletjes weg.
Ik heb nog een oude barometer/thermometer in huis. Wat moet ik daarmee doen?
Verpak de barometer of thermometer voorzichtig in dubbel plastic en lever het als klein chemisch afval in bij de milieustraat.
Hoe kan ik zien of ik een kwikthermometer of een gewone thermometer heb?
Oude kwikthermometers zijn van glas en hebben een lichtgrijze vloeistofkolom/afleesstreep. Een thermometer met een rode of blauwe kolom bevat géén kwik.
Hoe kan ik zien of ik een spaarlamp of een ledlamp heb?
In spaarlampen zit kwik, in ledlampen niet. Maar ze zien er aan de buitenkant soms vrijwel hetzelfde uit. Wil je weten of je een spaarlamp of een ledlamp hebt? Een spaarlamp bestaat eigenlijk uit een opgevouwen TL-buisje. Als je de lamp tegen het licht houdt, zie je de ‘TL-buisjes’ in de lamp zitten. Een ledlamp heeft dat niet.
Ik heb een antieke kwikbarometer geërfd van mijn opa. Nu lees ik dat kwik heel giftig is. Is het wel verstandig om die barometer te houden?
Helaas niet. Het is beter om geen voorwerpen met kwik in huis te hebben. Het komt regelmatig voor dat een barometer van de muur valt. Met als gevolg een vloer vol kwikdruppels. Kwik is heel erg moeilijk op te ruimen. Vaak moet er een speciaal bedrijf komen om dat te doen. Dat kost al snel een paar duizend euro. En dat wordt niet altijd vergoed door de verzekering. Voorkom dus ellende en breng de kwikbarometer (voorzichtig en dubbel verpakt in plastic) naar het chemisch afval!