Wat kun je doen om hinder te verminderen?
Maak je je zorgen over de komst van windmolens in de buurt? Neem dan contact op met je gemeente. De gemeente kan je vertellen of er plannen zijn voor het plaatsen van windmolens. Gemeenten moeten hun inwoners de mogelijkheid geven om mee te denken. Als dat al vanaf het begin gebeurt, kan dat hinder voorkomen of beperken.
- Overleg met je buurtgenoten over hoe jullie in gesprek kunnen met de gemeente of de initiatiefnemer. Of sluit je aan bij een bestaande bewonersgroep.
- Denk mee over de plek waar de windmolens kunnen komen. Bespreek ook hoe ze het beste in de omgeving passen, zodat ze minder het uitzicht verstoren. Probeer zo vroeg mogelijk aan tafel te komen.
- Denk samen met de gemeente na over mogelijkheden om voordeel te hebben van de windmolens. Is dat niet mogelijk? Bepreek dan de mogelijkheden voor vergoeding van het verlies aan woonplezier en kwaliteit van de omgeving. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen dat de gemeente of de eigenaar een fonds opricht waarin een deel van de opbrengst van de windmolens komt. Dat kunnen jullie gebruiken om de directe omgeving te verbeteren. Dat kan ook gaan om maatregelen tegen (onverwacht veel) overlast.
- Vraag aan de gemeente of ze de hoeveelheid geluidhinder en slagschaduw blijft monitoren. Er zijn wettelijke normen voor geluid én slagschaduw. De gemeente kan optreden als de windmolen meer geluid en slagschaduw veroorzaakt dan de normen toelaten.
- Vraag aan de gemeente om een klachtenmeldpunt op te zetten. Maak afspraken over hoe, en hoe snel, de windmoleneigenaar moet reageren als er klachten zijn. Bespreek mogelijkheden om de windmolens tijdelijk stil te zetten bij meldingen van bovengemiddelde hinder door slagschaduw en geluid. Dat kan gebeuren als de zon erg laag staat of bij harde wind.
Wat is de rol van de gemeente en de GGD?
Gemeenten moeten van de rijksoverheid zoeken naar mogelijke gebieden voor duurzame elektriciteit. Dat zijn de ‘zoekgebieden’. Gemeenten doen dat samen met een aantal andere gemeenten in de regio, de RES-regio. RES staat voor Regionale Energiestrategie (RES). De zoekgebieden zijn nog niet de definitieve plekken. Die moet de gemeente zelf aanwijzen.
De gemeente moet zorgen voor open en eerlijke informatie aan de omwonenden. De omwonenden moeten mee kunnen denken bij alle stappen in het proces, van plan tot besluit en uitvoering. Dat heeft de overheid zo afgesproken in het Nationaal Programma RES. Het is belangrijk dat gemeenten en inwoners zo vroeg mogelijk met elkaar in gesprek gaan. Dus eigenlijk al bij de keuze van de zoekgebieden.
Komt er een aanvraag voor de bouw van een windmolen of een windmolenpark in een zoekgebied? Dan bekijkt de gemeente of die aanvraag past in het bestemmings- of omgevingsplan. Ook toetst de gemeente of het geluid en de slagschaduw van de windmolens onder de wettelijke normen blijft. De eigenaar moet daarover informatie geven.
Als GGD’en adviseren over windmolens is het uitgangspunt altijd dat we streven naar een gezonde woonomgeving. Dat betekent dat we adviseren om het aantal mensen dat hinder ervaart door windmolens zoveel mogelijk te beperken. Meer informatie over de adviezen die GGD-en geven over windmolens vind je hier. Wil je meer weten over de gezondheidseffecten van windmolens? Kijk dan op de pagina Windmolens en gezondheid.