13 maart 2023

Voorkom overlast door je warmtepomp

Overlast door je warmtepomp? Op deze pagina geven we tips en trics over hoe je overlast door je warmtepomp kunt stoppen of voorkomen. Een warmtepomp is goed voor het milieu en verlaagt je energierekening. Steeds meer mensen nemen er daarom één. Warmtepompen maken echter best wel wat geluid. Vooral de lage tonen van de buitenunit kunnen je nachtrust, en die van je buren, verpesten.

Tips om overlast door je warmtepomp te voorkomen

Een warmtepomp is goed voor je portemonnee en voor het milieu. Maar hoe zorg je ervoor dat je straks geen hinder en boze buren hebt? Een paar tips op een rij.

Kies een stille warmtepomp

Niet elke warmtepomp maakt evenveel geluid. Op de website van de consumentenbond vind je een overzicht van de geluidsniveaus van verschillende exemplaren. Kies een stille pomp en let erop dat hij ook een zogenaamde ‘stille modus’ heeft. Je kunt hem dan ’s nachts op de lagere, zachte stand zetten.

Warmtepomp bij een huis geeft soms geluidsoverlast

De juiste locatie

Wil jij overlast door je warmtepomp voorkomen? Installeer de pomp dan op de plek waar jij én je buren er zo min mogelijk last van hebben. Milieu Centraal en Eigen Huis geven voorbeelden van geschikte en minder geschikte plekken.

Zorg voor goede geluidisolatie

  • Laat de warmtepomp door een erkende vakman installeren.
  • Let erop dat hij de pomp op zware bouwdelen en trillingsdempers monteert en laat hem goed inregelen.
  • Gebruik een geluiddempende omkasting. De Consumentenbond heeft daar onderzoek naar gedaan en sommige omkastingen verminderen het geluid met wel 19 dB.

Betrek je buren om overlast door je warmtepomp te voorkomen

Betrek je buren bij je plannen. Overleg bijvoorbeeld met ze over de meest geschikte locatie. En check in het begin regelmatig of je buren hinder hebben.

Meer weten?

Bekijk ook onze pagina over warmtepompen.

Meer lezen over overlast in de buurt bijvoorbeeld over geitenbedrijven