Ga je isoleren? Voorkom schimmels!
Schimmels kunnen ontstaan op plekken waar de isolatie minder is: de koudebruggen. Op die plekken is het oppervlak van je muur veel kouder dan de rest van de muur. Op die koude plekken slaat het vocht uit de lucht neer en ontstaan makkelijk schimmelplekken. Ook als je een hele ruimte of een hele muur niet isoleert kunnen daar makkelijker schimmels ontstaan. Schimmels zijn ongezond en kunnen luchtwegklachten verergeren, vooral bij mensen die al gevoelige luchtwegen hebben.
Wil je voorkomen dat je straks schimmels hebt nadat je je huis hebt geïsoleerd? Tips om je huis goed te isoleren vind je op verbeterjehuis.nl. Heb je al schimmels in je huis? Lees dan hier hoe je ze weghaalt.
Zorg dat je goed kunt ventileren
Goed ventileren betekent 24 uur per dag ventileren. Af en toe een raampje open is niet genoeg. Doe je het raam dicht? Dan is de lucht in je huis na een half uur al weer vuil.
In oude woningen gaat ventileren vaak vanzelf, via kieren en gaatjes. Bij het isoleren maak je die kieren en gaatjes als het goed is dicht. Het ventileren gaat dan niet meer vanzelf en je huis kan vochtig en bedompt worden. Je moet dus zelf actief gaan ventileren. Dat gaat makkelijker als je de juiste raampjes en roosters hebt. Het is belangrijk dat je daarover nadenkt vóór je van alles dicht maakt. Met onderstaande tips zorg je dat je genoeg kunt ventileren:
- Zorg dat in de keuken, badkamer en de wc lucht wordt afgevoerd. Dat doe je met een mechanische afzuiging.
- Tegenover deze luchtafvoer moet net zo veel luchttoevoer staan. Die lucht moet via roosters, ramen en klepraampjes in de slaapkamers en de woonkamer naar binnen komen. Overdag zet je vooral de raampjes in de woonkamer open, en ’s nachts die in de slaapkamer.
- Let op: in elke ruimte moeten roosters en (kleine) klepraampjes zitten! Die kun je makkelijker en veiliger open laten dan grote ramen.
- Daarnaast moeten in elke ruimte ook ramen of buitendeuren zijn die helemaal open kunnen. Die kun je gebruik als je het wil laten doorwaaien.
- Het is goed om kieren en naden in de buitenmuren dicht te maken. Maar laat kieren onder de deuren in huis zitten. Die zijn nodig voor een goede luchtstroom tussen kamers.
- Vervang je de ramen en misschien ook de kozijnen? Plaats dan gelijk zelfregelende roosters. Je ventileert daardoor niet te veel, maar ook niet te weinig. Plaats roosters minstens 1 meter 80 boven de vloer. Plaats ze liever niet vlakbij je luie stoel of de bank. Zo voorkom je dat je last krijgt van tocht.
Er komt heel wat kijken bij een prettige en goede ventilatie in huis. Een goed isolatiebedrijf kan hierover meedenken.
Zelfregelende roosters: slim ventileren
Zelfregelende roosters reageren op de wind. Als de wind erop staat, gaan ze wat meer dicht, bij weinig wind gaan ze meer open. Daardoor heb je minder snel last van tocht als er veel wind is. En bij weinig wind laten ze toch genoeg lucht door. Veel zelfregelende roosters buigen de luchtstroom ook nog eens naar boven af: dat geeft helemaal veel comfort.
Vraaggestuurde ventilatie
Heb je een mechanisch ventilatiesysteem met een centrale unit? Dan kun je dat vraaggestuurd laten maken. In de woonkamer en slaapkamers komen dan sensoren die CO2 meten. In de keuken en de badkamer komen sensoren die vocht meten. Die sensoren regelen vervolgens dat het systeem meer of minder verse lucht aanvoert. Zijn er veel mensen in huis, of ben je aan het douchen of koken? Dan wordt er meer verse lucht aangevoerd. Je ventileert dan dus alleen als het nodig is en dat bespaart energie.
Een aandachtspunt is dat je met dit systeem alleen ventileert als er (meerdere) mensen in huis zijn. Maar ook als er niemand in huis vervuilt de lucht. Er komen bijvoorbeeld vluchtige stoffen uit de meubels en er komt radon uit de muren en uit de vloer. Deze stoffen hopen zich dan op. Vraag daarom de installateur om een basisventilatie in te stellen die altijd doorgaat, ook als er niemand thuis is. Bijvoorbeeld op 50% van de ventilatie-eis. Meer over mechanische ventilatiesystemen lees je op de website van Milieucentraal.
PUR-vloerisolatie
Sommige mensen laten hun vloer isoleren met PUR. Alleen gespecialiseerde bedrijven mogen dat aanbrengen. Er zijn mensen die gezondheidsklachten hebben gemeld nadat zij hun vloer hadden laten isoleren met PUR. Het ging vooral om luchtwegklachten. Laat jij vloer isoleren met PUR? Om klachten te voorkomen:
- mogen jij en je huisgenoten tot twee uur na het aanbrengen van de isolatie niet in de woning zijn;
- moet het luik van de kruipruimte tot twee weken na het aanbrengen van de isolatie dicht blijven;
- moet je tot twee weken na het aanbrengen je huis extra goed ventileren.